kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çelik üretmeyen Dubai fiyatları belirliyor

Yeni Haber
Ortadoğu çelik arzının üçte ikisini Türkiye gerçekleştiriyor ama fiyatlar Dubai’deki borsada belirleniyor. Dubai Emtia Borsası Çelik direktörü Johns Short’a göre bunun sebebi ticaret ve fiyatların kesiştiği yerde bulunmak...
Dubai Emtia Borsası'nın Çelik direktörlüğünü yürüten John Short, Türkiye'nin Ortadoğu'daki çelik arzının üçte ikisini gerçekleştirmesine rağmen fiyatların Dubai'deki emtia borsasında belirlendiğini söylüyor. Short'a göre, Dubai çelik üretmiyor ama çelik borsası var ve dünya çelik ticaretinin kesiştiği yerde olmasının avantajını kullanıyor.

Dubai Altın ve Ticari Emtia Borsası DGCX'in Çelik Borsası direktörlüğünü sürdüren Short, İstanbul ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, çelik fiyatlandırmasının bölgesel olduğunu, bu ticaret akışı içinde bazı piyasalarda fiyatların düştüğünü bazılarının artığını fakat birbiriyle orantılı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu fiyat akışlarının kesiştiği nokta Dubai. Bu yüzden de çelik fiyatı burada oluşturuluyor."

Short, Dubai'nin çelik borsası açısından önemini vurgularken, ticaretten ziyade fiyatlandırmanın önemine işaret ediyor. Short'a göre üzerinde durulması gereken nokta miktarlar değil zira fiyatın oluştuğu merkez olmak için miktarların büyük olması o kadar önemli değil. Bölgedeki diğer şehirler Abu Dabi ve Katar yerine Dubai'nin merkez olmasını ise Dubai'nin en fazla inşaat faaliyeti içinde olan, çeliğe talebi en yüksek olan, bölgedeki en büyük ve serbest piyasaya sahip şehir olmasıyla ilişkilendiriyor.

"DENETLEME MEKANİZMASI ÖNEMLİ"

Short 2002-2003'e kadar Dubai'nin çelik piyasası için çok önemli bir yer olmadığını, 2004 yılında petrol fiyatlarındaki fırlama ve 11 Eylülden sonra bölgeden çekilen Amerikan sermayesinin tekrar Ortadoğu'ya dönmesi ile birlikte gelen yoğun inşaat faaliyetleri ve çelik talebinin artmasının Dubai'yi bölgede çelik piyasasının merkezi haline getirdiğini vurguluyor.

11 Eylülden sonra bölgeden çekilen Amerikan sermayesinin tekrar Ortadoğu'ya dönmesiyle birlikte yoğun inşaat faaliyetleri ve çelik talebinin artması da Dubai'nin merkez haline gelmesine katkı sağladı. Short'a göre, denetleyeni denetleyen mekanizmanın olduğu ülkeler yabancı sermaye çekiyor. Bu yapının oluşmasını sağlayan Dubai Emiri El Maktum'un da büyük payı var. Short dünyada büyük finansal merkezlere dönüşebilmek, yerel finansal merkezlerin ön plana çıkabilmesi ve bir çekim merkezi haline gelebilmesi için düzenleyici yasaların ve denetleme mekanizmalarının da büyük bir önemi olduğunu üstüne basarak söylüyor.

John Short kariyerlerini son dönemlerin popüler şehri Dubai'de sürdürenlerden. Kendisi gibi Avrupalı ve Amerikalı pek çok iş adamının Batı'da kalmak yerine neden böyle bir tercih yaptığını, Dubai'nin pek çok çekici yönü var diyerek özetliyor ve ardından sıralıyor; Dubai'den dünyanın pek çok yerine tek bir uçuşla gidilebiliyor, çok avantajlı vergi düzenlemeleri var, havası güzel, Dubai'de banka sektörü iyi organize olmuş durumda.