kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Baykal solda, ben sağda daha hayırlı olurdu

Bu başlığa şaşırmayın, bunu ben değil CHP'den İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olan Sayın İlhan Kesici söylüyor.
İlhan
Kesici iyi bir ekonomist. Eski DPT Müsteşarı. Siyasete ilk adımını DYP'de atmış, olmayınca bu kez Anavatan'dan TBMM'ye girmeyi başarmış . Sonraki yıllarda Anavatan ve DYP ikileminde sürdürdüğü girişimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve DYP
Genel Başkanlığı adaylığından da başarısız olunca bu seçimlerde yıldızı parlayan CHP'den milletvekili adayı oldu. Hiç yadırgamıyorum, belli ki iktidar partisi olan AKP karşısında kendince bir duruş sergilemiş o zaman isabetli bir tercihte bulunmuş sayılır.
CHP'den halihazırda milletvekili adayı olan İlhan Kesici Akşam gazetesinden Nagehan Alçı'ya bir röportaj vermiş. Kesici'nin röportajını okuyunca tüylerim diken diken oldu ve CHP lideri Deniz Baykal adına üzüldüm. CHP adayının ağzından çıkan şu cümlelere dikkat edin;
'Baykal solda, ben sağda daha hayırlı olurdu' diyor. Kesici: ' Ilımlı merkez solda CHP ve Deniz Baykal, ılımlı merkez sağda da İlhan Kesici olsa Türkiye'nin daha hayrına olabilirdi, ama olmadı' demekle de CHP'de olmaması gerektiğini söylüyor.
Kesici devam ediyor: 'CHP'ye geçmem benim için siyasi yanlış olabilir' demekle de 'milletvekili olmak için başka şansım yoktu mu?' demek istiyor. Açıkçası anlamakta güçlük çekiyorum. İlhan Kesici'nin, 'Kişisel kariyerimi bir kenara bırakıp stratejik siyasi pozisyon aldım' demekle neyi söylemek istediğini de okurlarımın takdirine bırakıyorum. Deneyimli bir siyasetçinin böyle bir konuşma yapması önemli bir hatadır.
İlhan Kesici'nin aslında CHP'ye katkı sağlayacak seçmen kitlesinin olmadığını bizler de biliyoruz . Olsaydı memleketi Sivas'tan veya daha önce milletvekilliği yaptığı Bursa'dan aday olmayı talep ederdi. Hem bu pozisyonda olacaksın, hem de Deniz Baykal kendi arkadaşlarını bir kenara bırakmış seni İstanbul'da Başbakan Erdoğan'ın karşısında aday yapmış, bari sus konuşma. Baykal'ın iyi niyetine rağmen ne kadar talihsiz olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum . Altın tepside imkân sunduğu kişiler hep onu arkadan hançerliyor. Tıpkı bir önceki seçimde aday yaptığı bazı kişiler gibi. Elbette isabetli adayları da var. CHP'nin olmadığı Yozgat ve Bitlis'te seçtiği Lütfullah Kayalar ve Edip Safter Gaydalı da yeni partileri CHP için dağ taş demeden 45 derecede çalışıp aslanlar gibi CHP'den milletvekili olacak. Anlaşılan CHP iktidar olursa, iktidar aşkına işler yolunda gider, ancak iktidar olmaz ise Deniz Baykal'ın seçimden sonra da 'Brütüs' deneyimini bir kez daha yaşayabileceğinin işaretleri daha şimdiden alınmaya başladı.
Sadece CHP' nin farklı orijinli adayları mı böyle? Bence hayır. Vitrin amaçlı adayların büyük çoğunluğu bu türden. AK Parti' nin seçtiği farklı orijinli adayların da zemin ve şartlara göre pozisyon alacakları da hesaba katılmalı. Hele AK Parti, iktidarı kaybederse hiç kuşku yok ki TBMM'ye taşıdığı kişilerin zigzaglarına tanık olmaya devam edeceğiz.