kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Transfer adaylar yeni partilerine katkı sağlar mı?

Seçim öncesi siyasi partiler vitrine yönelik milletvekili aday transferleri yaptı . Kimi merkez sağ partilerde görmeye alışkın olduğumuz bazı isimleri sosyal demokrat parti olan CHP'de gördük. Kimi sosyal demokrat partilerde yıllarca yöneticilik yapmak dahil görmeye alıştığımız kişileri bu kez kendisini merkez parti diye adlandıran, ancak uygulamaları ile merkezin biraz ötesinde din ekseni etrafında dolaşan AKP'de ve de bazı sosyal demokratları milliyetçi sağda yer alan MHP'de görmeye başladık.
Peki soldan sağa, sağdan sola şu an uyumlu gibi görünen bu geçişler yeni partilerine bir katkı sağlayacak ? Gördüğüm kadarı ile, bazı transferlerin kendi oyu dışında partilerine kazandıracak oyları olmadığı gibi sadece vitrine yönelik bir uygulama gibi gözüküyor. Ancak bazı adaylar var ki, bu adaylar olmazsa o ilden milletvekili çıkarmaları mümkün değil.
Bunların en çarpıcı olanı yıllarca Anavatan'da milletvekili ve bakanlık yapan ve seçim bölgesi Yozgat olmak üzere İç Anadolu bölgesinde önemli bir potansiyeli bulunan Lütfullah Kayalar. Yozgat milliyetçi muhafazakâr bir il. CHP'nin hemen hemen yok sayıldığı bir il. Geçen seçimlerde MHP baraj altında kaldığı için CHP bir milletvekili çıkarmış. Bu seçimde de CHP Kayalar ile Yozgat'ta var olacak bir parti.
Bir başka isim Bitlis milletvekili Edip Safter Gaydalı . Bitlis'te normal koşullarda CHP 'nin milletvekili çıkarması mümkün değil. Ancak CHP'nin Gaydalı ile Bitlis'ten milletvekili çıkaracağı kesin. CHPnin bir başka transferi İlhan Kesici . Kesici de ülke genelinde özellikle ekonomi ile ilgilenen kesimde tanınan biri. CHP'nin DSP'den transferi İstanbul 3'üncü bölgede potansiyeli olan Erdoğan Toprak'ın da katkısı olacağını düşünüyorum.
MHP kanadına baktığımızda Bahçeli'nin vefa duygusu ile Millet Partisi'nden, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nden MÇP'ye kadar partilerin Genel Başkanlık yapanların oğulları ve Genel Başkan adayı olan isimlerle, bir de sosyal demokrat kökenden gelen Doğan Cansızlar gibi daha ılımlı isimlerle kadrosunu pekiştirmiş.

İktidar partisinin vitrini
AKP ise, iktidar avantajını kullanarak merkez partilerden birer ikişer eski isimleri kadrolarına katmış. CHP'de Genel Sekreterlik dahi yapan Ertuğrul Günay, Alevi kesimden Reha Çamuroğlu
iktidar partisi AKP'nin gözde transferleri. Hatta Günay'ın CHP'de iken sağ yumruğu sol göğsüne asla kondurduğu bir görüntüsü olmamasına rağmen, TOKİ tanıtımlı AKP mitinglerinde bu hareketi yapmasına alışmaya çalışıyoruz. Ertuğrul Günay ismi sosyal demokrat bir parti için uygun, ancak AKP gibi milliyetçi muhafazakârlığın ötesinde Milli Görüş'ün ağır bastığı bir parti için ne kadar uygun olduğunu anlamaya çalışıyorum. AKP'nin bir başka adayı ASO Başkanı Zafer Çağlayan'nın ise AKP'ye önemli oy getirebileceğini tahmin etmek sanırım yerinde olur. AKP'nin Diyarbakır ikinci sıra adayı Ticaret Odası Başkanı Kudbettin Arzu partiye hem oy getirecek, hem de görüntü açısından katkı sağlayacak biri.

İlginç adaylar da var
AKP, kadro değişikliğine giderek ismi yıpranan bazı isimlere yer vermemekle bence yerinde bir davranışta bulundu. Bodrum Ticaret Odası'ndaki bir toplantıda AKP' nin Muğla ikinci sıra adayı ve eski İl Başkanı Dr. Mehmet Nil Hıdır'ın konuşmasını izledim. Hiç tanımam, ancak etkilendim. Yanımda oturan ve AKP dışında başka bir partinin Belde Belediye Başkanı'nın şu sözüne şahit oldum: "Bizim partimizin yöneticilerinden çok AKP'nin bu adayı 5 yıl boyunca bizi sordu, yanımıza geldi ve sorunlarıızın çözümüne katkı sağladı." Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ise "Bugüne kadar gelip Bodrum'un hangi sorunları var, ne istiyorsunuz diye soran bir tek aday bu arkadaş" dedi. İşte halkın aradığı milletvekili tipi bu olsa gerek.