kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Zor oyunu bozana kadar herkes yoluna

Bu tablo karşısında yerli yatırımcıların geçen yılki dalgalanmadan bu yana finansal piyasalarda aldıkları savunmacı pozisyonlarını seçim öncesinde değiştirmeleri zor olabilir. Seçim sonrasında alacakları karar da, seçimden çıkacak tabloya ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl atlatılacağına göre değişebilir. Üstelik dolar kurunun geldiği düzey yerlilerin pozisyon değiştirmelerini bir hayli güçleştiriyor. Bu kadar zararına, gelecek dönem iyi olsa bile, dövizini bozduran çok az çıkar. Yerliler yollarında yürümeye devam edecekler gibi görünüyor.

- Yabancıların durumu- Yabancıların yatırımları da daha çok dış konjonktürden kaynaklanıyor. Şu an yurtiçi risklere odaklı değiller. Dış konjonktürde değişme olmadan onların da Türkiye pozisyonlarını değiştirme ihtimalleri az. Çünkü Türkiye dünyanın en yüksek faizini veriyor ve onlar kendi hareketleriyle bizzat kuru aşağı bastırdıkları için, kendi pozisyonlarını kârlı çıkartan bir döngü içindeler. Onlar da Türkiye riskini almaya devam edebilecekler.

- Bıçak sırtı gidiş- Sonuçta iki taraf da kendi yolunda gitmeyi sürdürecek. Zor oyunu bozana kadar. İki tarafında tek yönlü hareket etmeye başlaması ise dengeleri ve eğilimleri değişterebilir. Bu öncelikle seçim sonuçlarına, hemen ardından cumhurbaşkanlığı seçimine, Kuzey Irak'ta alınan veya alınacak pozisyona ve nihayet küresel piyasaların durumuna göre negatif yönlü olabileceği gibi, pozitif yönlü de olabilir.

- Sonuç- "Uzak mesafelere ulaşmak, yakın mesafeleri aşmakla mümkündür" Gazâli