kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

AK Parti ince ayar yapacak CHP yeni program açıklayacak

Seçim yaklaşırken partilerin ekonomi programları tartışılmaya başlandı. Siyasi partilerin temsilcileri CNBCe'de Servet Yıldırım'ın yönettiği "Seçim 2007" programına katılarak benim, Milliyet yazarı Güngör Uras'ın ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Arolat'ın sorularını yanıtlıyor. Önceki gün AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek sorulara muhataptı. Bugün DP Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Altınok soruları yanıtlayacak.

- AK Parti ne diyor? - Biz AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin sözlerinden ikinci dönem seçilmeleri halinde "ekonomide ince ayar" yapacaklarını, genelde mevcut politika ve yapının sürdürüleceğini çıkartıyoruz. Ayar daha çok istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması, reel sektörün güçlendirilmesi, tarımın yeniden yapılanması konusunda olacak gibi. AK Parti, Esnaf Dönüşüm ve Çiftçi Dönüşüm programlarını uygulayarak işsizlik üzerindeki baskıları hafifletmeye çalışacak. IMF ile programa devam etme konusunda ise henüz bir karar alınmış değil.

- CHP'nin programı - Dün Mustafa Özyürek'in konuşmasından da CHP'nin ekonomide yeni bir programla ortaya çıkacağını ve bugünkü politikaları kısmen değiştireceğini öğreniyoruz.
- Programın son bulmasıyla IMF'le el sıkışılarak ayrılınacak. Standby uygulayan ülke sayısı 50'den 11'e düştü. Üstelik IMF, "müthiş bir seçim ekonomisi uygulamasını görmezden geliyor."
- Merkez Bankası özerk ve bağımsız kalmaya devam edecek.
- Büyüme yüzde 7, enflasyon yüzde 5'ler civarında hedeflenecek.
- Dalgalı döviz kuru rejimi değiştirilmeyecek. Ama kurun dalgalanmasına da izin verilerek gerçekçi kur uygulanması sağlanacak. Bu da devalüasyonla değil piyasa koşullarında olacak.
- Enflasyonun aşağı çekilmesi mali disiplinle sağlanacak.
- Bankacılıkta, televizyonda ve tarım arazilerinin satışında yabancı sermayeye yasal sınırlamalar getirilecek. Ancak sıfırdan yatırım yapacak yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişi teşvik edilecek.
- Reel sektörü esas alan bir politika izlenecek. Genel teşvik sistemi değiştirilecek, sektörel ve selektif teşvik sistemine geçilecek.
- Doğru ve Güneydoğu'da işsizliği azaltmak için devlet eliyle yeniden fabrikalar kurulacak.
- AB ile müzakereler 1. sınıf üyeliği hedefleyecek şekilde yürütülecek.
- İhtiyaç duyulan kaynak ise "şehircilikten ve vergicilikten" sağlanacak. Şehirlerde oluşan gayrimenkul rantları vergilenecek.

- Beceri ve şans gerek - Tabii bir saat civarındaki bir yayında bir partinin ekonomi programını ayrıntılarıyla konuşmak mümkün değil. Bu nedenle bazı boşluklar elbette kaldı. Ancak konuşabildiklerimizden CHP'nin kaynağı nereden sağlayacağını, buna şehir rantlarının yetip yetmeyeceğini anlayamadık. Çünkü özel sektör tasarrufları azalıyor. Tasarrufları azalan bir kesimin vergi yükünü daha da ağırlaştırmak bir hayli zor. O zaman geriye dış tasarrufları yani yabancı sermayeyi kullanmak ve borçları artırmak kalıyor. Bazı istisnaları olmakla birlikte CHP'nin genel tutumu da dışa açık. Çizilen tablonun gerçekleşmesi yüksek büyümeye dayanıyor. Kuru çıpa olarak kullanmadan enflasyonu düşürürken yüksek büyümeyi sağlamak çok ciddi bir beceri yanında şans da gerektiriyor.

- Sonuç - "Hareketin, söylediklerine uysun" John Milton