kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

DTP: Hükümette olmayız

Siyasi mimarlar bir süredir seçim sonuçlarına göre nasıl bir koalisyon modeli çıkacağının üzerinde çalışıyor. Uzun süredir "CHP-MHP" veya "barajı aşması" durumunda, DP'nin dahil olacağı koalisyon modelleri üzerinde duruluyordu.
Ancak, Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin oluşturduğu koalisyon modelinden yola çıkarak yöneltilen bir soruya Başbakan Tayyip Erdoğan'ın verdiği yanıtla yeni bir modelin tartışılması başladı:
"AK Parti-DTP koalisyonu..."
Hemen belirtelim, Erdoğan, "DTP ile koalisyon kurarım" demedi.
"Terör örgütüyle bağlantısı olan ve terör örgütü 'benim arka bahçemdir' diyen bir anlayışla AK Parti'nin bir araya gelmesi asla mümkün olamaz" şartını baştan kayda geçirdi.
Bununla birlikte, "Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin bulunduğu çizgiye gelmiş bir partiyle de koalisyon yapmamızdan daha tabii bir şey..." diyerek DTP'ye de açık kapı bıraktı.
Bir adım daha attı, 1974'te bir araya gelmesi mümkün olmayan CHP'nin, MHP ve MSP ile kurduğu koalisyonları anımsattı.

Türk: Önceliğimiz değil
Peki, DTP AK Parti ile koalisyona hazır mı?
Soruyu dün DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e yönelttim.
Türk, tartışmaların kendilerinin dışında yürüdüğünü belirtip ekledi:
"Önceliğimiz hükümet ortağı olmak değil. Birinci önceliğimiz Türkiye'nin demokratikleşmesi, barışın sağlaması. Demokratikleşme çabasında olan her hükümetin projelerine destek veririz. Yoksa hükümete girmek birinci önceliğimizde yok."
Soruyu bir kez daha yineledim:
"Herhangi bir hükümet oluşumu içinde yer almayacağınızı söylüyorsunuz?"
Türk'ün yanıtı aynen şöyle oldu:
"Hükümet ortağı olmak gibi hedefimiz, amacımız yok. Amacımız hükümete girmek değil."
Bu aşamada Türk'e, Başbakan Erdoğan'ın, "terör örgütü ile bağlarını koparması halinde" kendileriyle koalisyon yapabileceklerini söylediğini anımsattım.
Türk, "Şiddetle bağımız olmadığı gibi, şiddetin kalkması için çaba gösteren partiyiz" deyip devam etti:
"Herkesin kabul ettiği bir realite var; bu durum değişmeli. O zaman önce nedenlerini ortaya koyalım. 30 yıla yakın zamandır herkes şöyle yapalım böyle yapalım deyip duruyor. Bunlar meselenin çözümüne katkı sağlayabildi mi? Meselenin aslına, bitirme yöntemlerine, kimse bakmıyor. Demokratikleşme, olmadan mesele çözülemiyor."

Bir şeyler değişmeli
Telefon konuşmamız sırasında Gümüşhane'de bir askerimizin daha şehit düştüğü haberi televizyon ekranına yansıdı.
Acı haberi aktarıp, soruyu sormaya hazırlanırken Türk söze girdi:
"İnanın gözyaşı dökenlerden daha fazla acı çekiyoruz. Gencecik canların ortadan kalkması kimi sevindirir? Bu sürecin yaşanmaması için mantığı çalıştırmak lazım. Köy boşaltmakla, yıkmakla, can almakla olmuyor. Hükümet ortağı olmak gibi arayışımız da bunun için yok. Biz bir şeylerin değişmesi için çalışacağız."
DTP Genel Başkanı Türk'ün konuya yaklaşımı böyle...
Ancak siyasi taktik açısından bakıldığında şu soru da ortada duruyor:
"AK Parti'nin oylarının yüzde 40'ın üzerinde olduğu vurgusu ile 'Terör bağını keserse DTP ile de koalisyon yaparız' algılamasına yol açan söylem örtüşüyor mu?"