kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonlar, Toyota Türkiye'yi 'Ünlü' bir Türk'e emanet etti

UFUK SANDIK
UFUK SANDIK
İş hayatına Sabancı'da başlayan ve Sabancı-Toyota ortaklığının Adapazarı tesisinin kuruluşunda görev yapan Tamer Ünlü, şimdi de yüzde 100 Japon Toyota Türkiye'nin direksiyonuna geçti..
Toyota'nın Japonya dışındaki en büyük 10 fabrikasından biri olan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş.'nin başına bir Türk yönetici geliyor. Toyota, Sabancı Grubu ve Mitsui ortaklığıyla 1990 yılında kurulan, ardından 2001 yılında Sabancı Grubu'nun hisse satışıyla yeniden yapılanan ve yüzde 100 Japon sermayeli bir şirket haline gelen Toyota Türkiye'nin CEO'luğuna Tamer Ünlü atandı. Toyota'nın kuruluşundan bu yana şirkette üst düzey yöneticilik yapan Ünlü, iki yıldır Toyota Türkiye'nin CEO'su olan Kazuhiro Kobayashi'nin koltuğuna oturacak. Böylece, Tamer Ünlü bir Japon şirketinde CEO olan ilk Türk ünvanını alırken, aynı zamanda Türkiye'nin bir numaralı ihracatçısı olan şirketin direksiyonuna da geçmiş olacak. Ünlü, Toyota Türkiye'de üretimden sorumlu Genel Müdür olarak görev yapıyordu.

13 YILDIR TOYOTA'DA
1990 yılından bu yana Toyota'da görev yapan ve Toyota-Sabancı ortaklığının Adapazarı tesislerinin kurucusu olan Özdemir Sabancı'nın yakın çalışma arkadaşlarından olan Ünlü, Sabancı Grubu'yla Toyota'nın ayrılmasından sonra, Japonların isteğiyle Toyota'da çalışmaya devam etti. 13 yıldır Adapazarı'ndaki üretimden sorumlu olan Ünlü'yü şimdi daha büyük bir görev bekliyor. Ünlü, Toyota'nın Avrupa'daki hedeflerine ulaşmasında önemli katkısı olacak Toyota Türkiye'nin direksiyonuna geçiyor. Ünlü'nün bu başarısının altında, Adapazarı tesisinin Toyota'nın tüm fabrikaları içinde en kaliteli üretim yapan tesis olarak seçilmesi de etkili oldu. 1967 yılında Sabancı Holding'in bursuyla İngiltere'de makine mühendisliği okuyan Ünlü, 1974 yılında Türkiye'ye geri döndü. Askerliğin ardından Temsa'da çalışmaya başladı. Sabancı Holding'in otomotiv sektörüne adım atmasıyla birlikte Mitsubishi'nin başına geçti. Ardından, Özdemir Sabancı ile Toyota ortaklığı ve Adapazarı tesislerinin kurulmasında başrolü oynadı. 2001 yılında Sabancı Holding'in Toyota üretiminden çekilmesinin ardından, Japonların isteği üzerine Toyota'da çalışmaya devam etti. 2006 yılında otomotiv sektörünün en büyük ihracatçısı konumunu devam ettiren Toyota Türkiye, 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 177 binlik araç üretiminin yaklaşık 160 bin adedini ihraç eden şirket, başta Almanya, Fransa ve İspanya olmak üzere Avrupa'daki 30'dan fazla ülkeye araç satıyor.
Haberin fotoğrafları