kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Tek hedef oy olunca...

Milletvekili aday listeleri açısından en hazırlıklı partiler şöyle: CHP, AK Parti ve MHP...
Her üç partinin listesinin benzer özelliklerini sıralarsak...
Liderler, "çekirdek kadrolarını" korumuş, muhalifleri tırpanlamış.
Ayrıca "iyi bir politikacı veya akademisyen" olmasına bakmamış, "bölgesinde oy getirme" riski bulunanları liste dışına atmış.
Partilerin listelerini bu açıdan irdelersek...

AKP'nin vitrini
2002 seçimlerinde vitrin yaratacak isim bulmakta zorlanan AK Parti, bu dönem sıkıntı çekmedi.
Üzerinde iyi çalışılmış liste çıkarmayı da başardı. Ayrıca, geçen dönem vitrinde olup sıkıntı yaratanlar zaten ayrıldığı için, yeni gelenlere de yer bulmakta zorlanmadı.
Kalan bölümünü de yeni listesiyle elimine etti. Örneğin Ertuğrul Yalçınbayır gibi parti yönetimine sürekli muhalefet; Mehmet Elkatmış, Mehmet Dülger, Osman Seyfi, Selahattin Beyribey, Zeynep Tekin Börü gibi parti yönetimi ve teşkilata eleştiride bulunan veya demeç veya davranışlarıyla partiyi sıkıntıya sokan 161 milletvekilini aday listesine koymadı.
Veya geçmişte hafif yalpa yapmış 25 milletvekilini de alt sıralara atarak devre dışı bıraktı.
AK Parti bunu yapmalı mıydı; evet...
Çünkü hedefi, 2002 seçiminde aldığı yüzde 34.4 oranındaki oyun altına düşmemek...
Bu nedenle listelerinde teşkilatı da çalıştıracak çekirdek kadrosunu korurken, vitrinini yeni isimlerle donatmaktan başka bir yolu yoktu. Merkez sağdaki çöküntü de işini kolaylaştırdı, istediği gibi liste yaptı.

CHP'nin başarısı
Bazı kırgınlıklar olsa da bu seçim "sadece oy" üzerine kurulduğu için, diğer partilere göre en iyi listeyi CHP çıkarmış görünüyor.
Örneğin, AKP'nin yaptığı gibi "markalı" geniş vitrin yerine, Safter Gaydalı, Lütfullah Kayalar gibi oy getirecek isimleri transfer etti.
Ayrıca, DSP ile ittifakı iyi bir zeminde ve liste düzeni içinde gerçekleştirdi; AnavatanDP gibi yarı yolda bırakan olmadı.
Sonuçta geleneğinin aksine, CHP listesi ilk kez az tepki topladı.
CHP, oy getirecek liste ile seçmenin karşısına çıkmayı başardı.

MHP'nin ilkesi
MHP'nin dün ortaya çıkan listesine bakıldığında, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin baştan beri sürdürdüğü ilkesel kararlılığını görmek olası.
Her ne kadar ikinci sıra önerdiği Ünal Erkan kabul etmediği için liste dışı kalmış olsa da Bahçeli kadrolarını korumuş gözüküyor.

DP-Anavatan
Bütünleşmeyi suya düşürmeler sonrası başlayan iç kavgaları sonucu her ikisinin de boş listelerle ortaya çıkmaları dolayısıyla söylenecek fazla bir şey yok.
Ayrıca DP'nin basına yansıyan ile YSK'ya sunduğu listesi de farklı.
Çünkü, YSK'ya bazı illeri boş bırakan liste vermek üzereyken, son dakikada "Boş verirseniz cuma günü doldurma şansınız olmaz" uyarısı ile apar topar boş olan yerlerde bir iki isim yazmak zorunda kaldı.
Partideki isyana neden gösterilen Teşkilat Başkanı Mümtaz Yavuz'un yer aldığı Ankara 2'nci Bölge'de basına yansıyan listede adayların hepsi belli olmuş gözükmesine rağmen, YSK'ya sunulan böyle değil...
Hatta parti yönetimine göre; Genel Başkan Mehmet Ağar ile tartışan Yavuz'un aday gösterilme ihtimali de zayıf.
DP ve Anavatan buna rağmen toparlama çabası içinde.
Ancak aldığı bu kadar darbe ve kargaşadan sonra işleri zor...