kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Avrupa'nın ilk 10 bankası arasında yer alan ING, Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun bankasını 2.7 milyar dolara satın aldı. Oyakbank'ın satışı ile bankacılıkta yabancıların payı % 30 oldu..
Türkiye'nin seçim atmosferine girdiği bir ortamda belirsizliklerin artmasına karşın yabancı yatırımcılar satın almalarla güven tazelemeyi sürdürüyor. Hollandalı finans devi ING, Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun bankası Oyakbank'ın tamamını 2 milyar 673 milyon dolara (2 milyar Euro) satın aldı. Böylece Türk bankacılık sisteminde yabancıların payı yüzde 30'u buldu. Borsadaki bankaların yabancı küçük ortakları ile birlikte bu oran yüzde 41'e ulaştı. Oyakbank'ın adı satışın tamamlanmasından sonra en geç 1 yıl içinde değiştirilecek.

YÖNETİM KALACAK
ING CEO'su Michel Tilmant Oyakbank'ın mevcut yönetimini değiştirmeyi düşünmediklerini, Oyakbank'ın orduya yönelik hizmetlerini de sürdüreceğini belirtti. Oyakbank'a biçilen değer bankanın özkaynaklarının 3.26 katı oldu. Bu oran Denizbank'ın Dexia'ya ya satışında yüzde 4 ile rekor seviyedeydi. Satın alım işleminin BDDK ve diğer ilgili mercilerden izin alınmasının ardından 2007'nin ikinci yarısında tamamlanmasını bekleniyor. Türk bankacılık sisteminde 11.8 milyar YTL'lik aktif toplamıyla ilk 10'da olan Oyakbank, Ordu Yardımlaşma Kurumu OYAK'a ait buluyor. Satın alma kapsamında Oyak Yatırım ise bulunmuyor. Oyakbank, ING satın alması ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Tarafların üzerinde anlaştıkları fiyat ülkemizdeki banka satışlarında elde edilen en yüksek fiyat/kazanç ve fiyat/ defter değeri çarpanlarını ifade etmektedir."

OYAK ENERJİYE KAYDI
Oyak Bank'ın tarihi, 1984 yılında Bank of Boston'un İstanbul Şubesi'nin kurulmasıyla başladı. Bank of Boston, 1990'da The First National Bank of Boston adını alarak Oyak, Alarko ve Cerrahoğlu'yla beraber 4 ortaklı bir Türk Bankası olarak faaliyetini sürdürdü. 1991'de bankanın adı Türk Boston Bank A.Ş. olarak değişti ve 1994'te Oyak diğer bütün hisseleri alarak bankanın tek sahibi oldu. 1996'da Türk Boston Bank A.Ş'nin ismi değiştirilerek Oyak Bank oldu. 2001 krizi sonrasında Oyak Grubu, 50 trilyon gibi bir rakama 6 bankayı çatısında barından Sümerbank'ı TMSF'den satın aldı ve asıl büyüme hamlesini gerçekleştirmişti. Erdemir'i 3 milyar dolara Özelleştirme İdaresi'nden satın alan Oyak Grubu, bankacılıktan çıkma strateji ile son 1 yıldır yabancılara satış için görüşmeler sürdürüyordu.