kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

Tercihlerde SABAH yanınızda...

Artısıyla eksisiyle bir Öğrenci Seçme Sınavı daha bitti. Bir milyon 640 bin adayın yaklaşık 400 bini üniversiteli olabilecek. Kısacası adayların heyecanı ağustos ortalarına dek sürecek.
Üniversiteye girişte her aday, alanına ve puan türüne göre test sorularını çözmek zorundaydı. Sınavda bilgileri doğrultusunda başarılı olmaya çalıştılar. Şimdi sıra doğru tercih yapmaya geldi. Sınavın ardından gazeteniz SABAH'tan yanıtları aldınız. Daha sonra netlerinize göre yaklaşık puan hesaplarınızı yaptınız. Sakın şunu unutmayın!..
ÖSS puanlarının çözüm ortalamaları, standart sapma ve puan değerleri, 2006-ÖSS'ye ait. Bu yıl yeni bir sınav sistemi uygulandı. Bu yüzden testlerin soru çözüm ortalamaları ve standart sapma değerleri değişeceğinden, size verilen puan değerleri kesinlikle 2007-ÖSS' yi yansıtmıyor, yalnızca fikir verme amacını taşıyor. Bu nedenle hesapladığınız puanın; beş fazlası ya da beş eksiğinin gelmesi normal. "Benim puanım şu kadar. Kazanır mıyım? Kaybeder miyim" diye kendi kendinize soruyorsunuz. Bir süre sonra bu sınav sendromu da geçecek, rahatlayacaksınız. Yavaş yavaş günlük yaşamınıza döneceksiniz. Önünüzde çok iyi değerlendirebileceğiniz bir tatil dönemi var. Eğer bir yıl veya iki yılın yorgunluğunu, stresini atmak istiyorsanız, işte size güzel bir fırsat.
Unutmayın ki, bu dakikadan sonra sınav sonucu asla değiştirilemez. Siz elinizden gelen tüm çabayı gösterdiniz. Şimdi sıra temmuz ayının ikinci haftasını beklemeye geldi. Belki bu dönemde de kısa bir heyecan yaşayacaksınız. Ancak sakın şunu unutmayın!.. Her konuda okuyucusunun yanında olan SABAH, tercih döneminde de siz üniversite adaylarının yanında olacak. Üniversite adaylarının okullardan alacakları "2007 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda" bölümlerin aldığı en son öğrenci sayısı bulunacak. Bu yıl büyük olasılıkla tercihler bu değerlere göre yapılacak.

Bu soruları yanıtlayın
Tercih listenizi hazırlamadan önce şu soruların yanıtlarını vermeniz gerekiyor. Nasıl bir yaşam düşlüyorum? Yeteneklerim ve kişisel özelliklerim, istediğim meslekte başarılı ve mutlu olmam için yeterli mi? Sevdiğim ve ilgi duyduğum alternatif meslekler nelerdir? Seçmeyi düşündüğüm mesleğin çalışma ortamı, iş bulma olanakları, geleceği, ekonomik şartları beklentilerime uygun mu? Seçmeyi düşündüğüm meslek için hangi şehirlerden ve üniversitelerden tercih yapmam gerekir?
Benim için üniversite mi yoksa şehir mi önemli? Devlet üniversitesi, vakıf üniversitesi, örgün öğretim, ikinci öğretim, lisans, önlisans, açıköğretim programları hakkında belirgin bir düşüncem var mı? Bu konularda tek başıma karar vermeden önce ailemle görüş birliği sağlayabildim mi?
Adayların doğru tercih yapabilmeleri için önce 2006'nın, 2007'ye dönüşümünü incelemelerinde yarar olacak. Daha sonra tercih yaparken ÖSS puan türlerindeki Türkiye Başarı Sıralarını, tercih edecekleri bölümlerin aldığı en son öğrenci sayısıyla karşılaştıracak. Örneğin Türkiye Başarı Sırası 30 bin olan bir adayın, 20 binden
başlayıp, 50 bine kadar yükselmesi gerekecek. Kişi sayısında yelpaze ne kadar geniş tutulursa, adayın üniversiteli olma şansı o derece artacak.