kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üniversitelerde kontenjan % 10 arttı

Yeni Haber
Üniversite kontenjanları son 5 yılda yüzde 10 artış gösterirken, buna karşın yüzde 40'a çıkan mezun sayısı ise her geçen gün artıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Üniversitelerde kontenjan % 10 arttı
Eski Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, son 2 yılda üniversite sayısının ise yüzde 63 artığını belirterek, " Sınavlara 1 milyon 640 bin 259 aday katılacak. Lisans ve önlisans programına sadece 400 bin kişi alınacak. YÖK gerçekçi bir planlama yapmıyor, kamu yararını gözetmiyor. Görevini unutan YÖK siyasal konularla uğraşıyor" dedi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, eski Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, yaptığı yazılı açıklamada bu yıl üniversite sınavlarına 1 milyon 640 bin 259 adayın katılacağını anımsattı. Hatipoğlu, bunların en çok yüzde 10'unun dört yıllık lisans, yüzde 10'unun da önlisans programlarına katılacağını bildirdi. Bu sayının yaklaşık 400 bin olduğunu belirten Hatipoğlu, üniversite sınavlarına katılacakların sayısının her yıl arttığını anımsattı. Prof. Dr. Hatipoğlu, "Bunun böyle olacağı kesin bilindiği halde, ne yazık ki, YÖK ve üniversiteler gerekli önlemi almamada direnmektedir" dedi.

MEZUN SAYISI YÜZDE 40 ARTTI

Hatipoğlu, beş yıldan bu yana kontenjanların yüzde 10'a çıkmasına karşın mezun sayısının ise yüzde 40 arttığına dikkat çekerek, "Bu da bize açıkça gösteriyor ki YÖK gerçekçi bir planlama yapmamakta ve kamu yararını gözetmemektedir. Görevini unutan YÖK siyasal konularla uğraşmaktadır" yorumunu yaptı.

SAYI YÜZDE 63 ARTTI

Üniversite sayısının son 2 yılda yüzde 63 artığını anımsatan Hatipoğlu, üniversiteye giriş, kaliteli öğretim sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerektiğini belirterek, çözüm için şu önlemleri sıraladı:

-Dört yıllık lisans programlarında kontenjanlar iki katına çıkarılmalıdır.
-Yeni üniversitelerde yasalarında gösterilen bütün fakültelerine öğrenci alınmalıdır.
-Vakıf üniversitelerinde ücretler düşürülmelidir. Bu üniversitelere toplumun daha geniş kesiminden öğrenci alınması sağlanmalıdır. Vakıf üniversiteleri öğrenci sayılarını çok düşük tutarak kamu yararını görmezlikten gelmektedirler. Kontenjanları artırılmalıdır.
-2006'da üniversitelerde, YÖK'ün yanlış kararıyla 40.000'e yakın açık kalmıştır. Yüz binlerce öğrencinin açıkta kaldığı gerçeği yanında YÖK'ün bu konuda duyarsız kalması düşündürücüdür. Benzer bir yanlış bu yıl yapılmamalıdır.
-Siyasi partilerin seçim öncesinde bilim ve akıl dışı çözüm önermeleri aldatmaktan başka bir şey değildir. Kaliteli eğitim ve giriş için daha ciddi çözüm üretmelidirler.
-Üniversitelerde kaliteli ve dengeli eğitim ve fırsat ve olanak eşitliği için doçent ve profesör unvanlarındaki öğretim üyelerine en az iki yıl zorunlu hizmet getirilmelidir.
-Genel seçimlerden sonra bütün öğrenci ve veliler toplumsal tepki göstermelidir.

(ANKA)