kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Seçim, turizmi nasıl etkileyecek

Erken seçim kararı ile birlikte turizm sektörüne etkileri konuşulmaya başlamıştı ki, sezon da başlayıverdi. Okulların dün kapanmış olması ve pazar günü yapılacak üniversite giriş sınavından sonra önümüzdeki hafta etkisinin boyutu kendini iyice göstermeye başlayacak. Ancak ilk işaretlerden temmuzun kayıp ay olacağı izlenimini alıyoruz.
Üç gündür Muğla'nın Bodrum ve Marmaris ilçesini dolaşıyor ve turizmcilerle birlikte esnafla görüşüyorum. Bodrum, Marmaris'e göre daha hareketli ancak yeterli değil. Yerli turist henüz yok. Esnafın umudu okulların tatiline endeksli ve gözler önümüzdeki haftaya çevrilmiş. Bodrum'daki otellerde henüz yerli turist yok, yabancı da az. Gelir seviyesi yüksek kesimin tek tercihi Bodrum Kempinski Hotel Barbaros Bay ise dolu. Çok geniş bir alan olmasına rağmen plajınde neredeyse yer yok. Diğer oteller ve plajlar ise maalesef içler acısı. Seçim haftasında rezervasyonların tamamı iptal, Bodrum çıkışlı uçaklarda yer yok.
Bodrum'da yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği restoran ve barlar şu an için boş. Daha önceki yıllarda rezervasyon yapmadan gidemediğiniz restoranlar da bom boş müşteri bekliyor. Bodrum merkezde köfteci Ali Kestaneci'ye bakıyorum fena değil. 10 masa dolu. Ali Kestaneci'ye soruyorum, "Müşterilerimiz sağolsunlar kışın bile bizi yalnız bırakmadı" diyor. Ancak diğer esnaf memnun değil. Yalıkavak'taki balık lokantalarında masalar seyrek. Yalıkavak'taki Kavaklı Köfte her zamanki gibi dolu. Bodrum'a gidilince ilk uğrak yeri Gümüşlük balık restoranlarının olduğu yalı bölgesine gittim. Akvaryum Balıkçısı dışında diğer lokantalar yerli ve yabancı turist için sadece beklemede. Akvaryum Balıkçısı Cengiz'e soruyorum, "Çok şükür biz iyiyiz, ancak balıkçı restoranlar olarak beklentimiz önümüzdeki hafta" diyor. Fakat bir gerçek var ki, seçimler turizm yörelerini olumsuz yönde etkileyecek.
Oteller dolu değil, belki pansiyon ve apartlar doludur diye bir tarayıverdim. Pansiyonlar da boş. Bodrum merkez, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgut Reis, Ortakent Yahşi ve Gündoğan'ı dolaştım. Umutlar önümüzdeki haftaya kalmış. Ortakent Yahşi'de dolu olan tek apart gördüm. Bu yıl yeni yapılmış, fakat beş yıldızlı oteli aratmayan Ortakent Müskebi Apart. Yeni ve konforlu oluşu ve de çok uygun fiyat politikası yürütmesi sayesinde müşteri bulunamayan ortamda müşterileri kapmış bile. Aslında fiyatların henüz tırmanmadığı bu dönem tatilciler için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.