kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Blair AB Başkanı olabilir

Yeni Haber
İngiliz The Financial Times, Fransız lider Nicolas Sarkozy'nin Avrupa Birliği (AB) Başkanı olarak İngiltere Başbakanlığı'ndan ayrılacak Tony Blair'i düşündüğünü öne sürdü. Ancak Downing Street haberi önemsemeyerek Blair'in siyasette ön saflarda olmayı artık düşünmediğini açıkladı.

Gazete, Sarkozy'nin bu fikrini diğer üye ülke liderleri ile görüştüğünün anlaşıldığını yazdı. 21-22 Haziran'daki AB zirvesinde, AB Anayasası'nın tekrar canlandırılması görüşülecek. Fransa ve Hollanda'nın reddetmesi ile askıya alınan AB Anayasası'nda Birlik'in bir başkanı ve dışişleri bakanı olması öngörülüyordu. AB liderlerinin bu ay onay vermesi halinde bu reddedilen anayasanın temel ilkeler korunarak yeni bir anayasa hazırlanacak.

Financial Times, Alman diplomatların, Sarkozy'nin bu fikri Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğünü belirtti. Diplomatlar, Sarkozy'nın bu düşüncesi diğer liderler ile görüştüğünü de kaydetti. Gazete, Blair'in yardımcılarının da Sarkozy ve diğer AB liderlerinin bu fikri yüksek sesle düşündüğünü bildirdi. Gazetenin bu iddialarına karşı Downing Street, Blair'in İngiltere Başbakanlığı'ndan ayrılması ile siyasetteki ön saflarda verdiği mücadeleyi bırakacağını belirtti. Sözcü, "Başbakan Blair daha önce de açıkça söylediği siyasette artık ön saflarda yer almayacak." dedi.

Downing Street'ın bu açıklamasına rağmen Blair'in 27 Haziran'da Başbakanlık'tan ayrılmasının ardından ne yapacağına belirsizliğini koruyor.


CHA