kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ASLI AYDINTAŞBAŞ

Yeşil Kart'lı Siirt

Günlerdir seçim konuşuyoruz; ancak Türkiye düne kadar henüz meydanların ateşini hissetmeye başlamamıştı. Dün ilk kez Tayyip Erdoğan'ın Siirt'ten seçim startı vermesiyle, kavga resmen meydanlara inmiş oldu.
Başbakanlığın her seçim gezisine bir gazeteyi alma kararı sayesinde, dün Siirt'teydik.
Etnik dil olarak Türkçe'nin yanında, Kürtçe ve Arapça'nın konuşulduğu Siirt, Türkiye'nin en fakir yerlerinden. 210 bin nüfus, 110 bin seçmen, 178 bin Yeşil Kart var. Siirt Erdoğan'ı Başbakanlığa taşıyan il; bu yüzden de son 4 yılda "Ben onların eniştesiyim" dediği Siirt'e özel ilgi göstermiş Başbakan. Tekstil Fabrikası ve birkaç işletmenin açılmasına önayak olmakla övünüyor. Bu yüzden seçim kampanyasını buradan başlatması da anlamlı.
Uçaktaki sohbetimizde, Başbakan Erdoğan'a "terör eylemlerinin bir ölçüde AK Parti'yi yıpratmak amaçlı olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sorduğumuzda, "Yok diyemem" cevabını verdikten sonra, ilginç bir saptama da bulunuyor. "Bölgede en güçlü parti biziz. Terör örgütü bundan rahatsız oluyor. Terörist başının AK Parti'ye karşı şunları destekleyin diye doğrudan mesajı var. Terör örgütü, AK Parti'nin bölgedeki en güçlü siyasi oluşum olmasından rahatsız. "
Erdoğan ile birlikte Siirt'e gelen AK Parti'nin yıldız transferi Ertuğrul Günay da terörün son dönemdeki artışının manidar olduğu düşüncesinde.
AK Partililer, "Türkiye bölünüyor" iddialarına karşı Türkiye'nin tümünden oy alabilen tek partinin kendi partileri olduğunu hatırlatıyor. Başbakan uçakta, adeta hodri meydan dercesine, "Biz Hakkari'de bile miting yapıyoruz. Bu illerin çoğuna defalarca gittik. Diğer liderler acaba Güneydoğu'da miting yapabilir mi?" diyor.
Bize Siirt'te katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de DTP destekli bağımsızların tek rakibinin AK Parti olduğunu söylüyor. Çelik, Iğdır ve Tunceli dışında AK Parti'nin her ilden milletvekili çıkarmış olduğunu hatırlatıyor.
Gerçekten de Güneydoğu'da son 20 yılda DTP'ye karşı diş gösterebilmiş tek parti AK Parti gibi gözüküyor.
Örneğin, Siirt'in çıkaracağı üç milletvekilinden ikisi AK Parti, diğeri DTP'nin desteklediği adaya gidecek gibi. Yine de Batman'dan gelen birinci sıra adayı Afif Demirkan ve Ankara'dan gelen Mimar Yılmaz Helvacıoğlu bundan sonra Siirt'i mesken tutacak. Siirt'te 40 dereceye varan öğle sıcağında yapılan miting ve çeşitli açılışlardan sonra kente veda ediyoruz.
Şehirde son 4 yılda ufak bir kıpırdanış, çevresinde hafif bir renklenme var. Ancak Türkiye vekillerini seçerken, Siirt'teki Yeşil Kart sayısı hâlâ 178 bin.