kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kocaeli'de yatırım yapmak için 10 neden

Yeni Haber
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, Kocaeli'nin, yatırım için en elverişli bölgelerden birisi olduğunu belirterek, bunun için hazırladıkları 10 nedeni bir kitapçıkta topladıklarını bildirdi.

Kanbak, yaptığı açıklamada, yatırım için en önemli 10 nedenden ilkinin, Kocaeli'nde tüm yolların kesişmesi olduğuna işaret ederek, ilin Avrupa'yı Anadolu'ya ve Orta Doğu'ya bağlayan önemli kara, deniz ve demiryolu ulaşım ağlarının merkezinde bulunduğunu dikkat çekti.

Kocaeli'nin, büyük metropollere yakınlığı, Karadeniz ve Marmara bölgelerine bağlantısının bulunmasının sanayi, ticaret, ulaşım ve lojistik merkezi olarak gelişmesine etken olduğuna kaydeden Kanbak, kentin 5 kamu limanı ve 35 özel iskele ile deniz ulaşım imkanları açısından Anadolu'nun en iç noktasında bulunduğunu söyledi. Kanbak, şöyle konuştu:

''Yatırım için en önemli 10 nedenden ikincisi, kentin en iyi ekonomik potansiyele sahip olmasıdır. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin doların üzerinde, Türkiye'de en fazla milli gelir elde eden kent. Bunun yanı sıra bin 600 sanayi kuruluşuyla Türk Dış Ticaretinin yüzde 16'sı ve sanayi üretimi içinde de yüzde 13 payı olan bir kent. Türkiye'nin 59 ilini kapsayan bir katma değeri Kocaeli'de karşılıyoruz. Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya baktığımızda da 25 ili kapsayan bir değeri yaratıyoruz.''

DİĞER NEDENLER

Üçüncü neden olarak Kocaeli'nin 15 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge ve 3 Teknoparkı ile organize ve düzenli sanayi yapılanmasına sahip olduğunu dile getiren Kanbak, diğer nedenleri şöyle sıraladı:

''Önemli nedenlerden birisi de 'Nitelikli işgücü' sağlanması. Bugün sanayide 171 bin 714 kişi çalışıyor, 50 binin üzerinde öğrencisi bulunan, nitelikli ara eleman yetiştirecek 18 meslek yüksekokuluyla Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bölgede insan kaynağının karşılanması ve geliştirilmesinde önemli bir etken. Bir diğer önemli neden de Türkiye'nin en büyük kuruluşlarının tercih ettiği bir alan olması. Çünkü burası onları destekleyecek yan sanayinin konuşlandığı bir alan. Türkiye'nin 100 büyük kuruluşundan 22'si Kocaeli'de bulunmakta, 500 büyük sanayi kuruluşundan 81'i burada yerleşik, 81 büyük kuruluştan 42'si de yabancı sermayelidir. Yaklaşık bin 600 sanayi kuruluşundan 118'i yabancı sermayelidir.''

Kanbak, Kocaeli'de özellikle otomotiv sanayisinin yükselen bir trend olarak ortaya çıktığına değinerek, Ford Otosan'ın yıllık ortalama 2 milyar dolar ihracat cirosu bulunduğunu, öte yandan 1 milyar doların üzerinde ihracat cirosuyla Hyundai'nin kente büyük katkı sağladığını, Honda, İsuzu, Adapazarı'ndaki Toyota'nın da bölgede olmasının, Bursa'dan sonra ikinci bir otomotiv merkezi olmayı ön gördüğünü dile getirdi.

Bilimsel kurumlar ve AR-GE desteğinin de yatırım yapmak için sıralanan nedenlerden birisi olduğuna dikkat çeken Kanbak, Çözüm Merkezi, ABİGEM gibi kurumların, yatırımcılar için anında yatırım yapılabilecek destek ve sahaları ortaya koymasının Kocaeli'de uygun yatırım ortamını sağladığını kaydetti.


Kanbak, sanayi kenti olmasına rağmen, büyük alışveriş merkezlerinin bulunması, 50 binin üzerinde öğrencisiyle KOÜ'nün genç nüfusunun tüm ilçelere hayat vermesi, Kartepe ile kış, Kefken ve Kerpe ile yaz turizmine hizmet etmesinin Kocaeli'de yaşama katkı sunduğunu, bunun da yatırım için tercih nedenlerinden birisi olduğunu sözlerine ekledi.

AA