kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Çifte havale masrafı' haksız

Yeni Haber
Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı, bir müşterinin şikayeti üzerine, bir bankanın ''İsme ya da hesaba havale edilen para aynı gün çekilirse, binde üç masraf ücreti alınır'' uygulamasını haksız buldu. Heyet, alınan paranın müşteriye iade edilmesine karar verdi.

Avukat Yunus Günal, yaptığı açıklamada, bir banka aracılığıyla kendisine gelen parayı çekmek istediğinde 'binde üç' ek masraf ücreti istendiğini, bunun üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına başvurduğunu, ve heyetin kendisini haklı bulduğunu söyledi.

Günal, bankanın İstanbul Şişli şubesinden kendisine 13 bin YTL havale yapıldığını ve göndericinin, havale masrafı olarak 52 YTL ödediğini belirtti. Buna rağmen parayı aynı gün çektiği için kendisinden 39 YTL ek havale ücreti istendiğini kaydeden Günal, şunları söyledi:

''Ben de mükerrer havale masrafı uygulamasının hukuka aykırı olduğunu ve 39 YTL'nin geri ödenmesi için bankanın Antalya şubesine ihtarname çektim. Ancak cevabi yazıda, 'Banka olarak, havale edilen para aynı gün çekilirse binde üç komisyon alınması yasaldır, paranızı iade edemeyiz' denildi. Bunun üzerine Antalya Tüketici Hakları Hakem Heyeti Başkanlığına başvurdum.''

Heyetin kendisini haklı bulduğunu ve bankanın parayı iade etmesi gerektiği kararını verdiğini kaydeden Günal, bu kararın emsal teşkil edebileceğini ve mağdur olan vatandaşların haklarını araması gerektiğini bildirdi.

Günal ''Ben hukukçu olduğum için hakkımı aldım. Vatandaşlarımız herhangi bir haksız uygulamayla karşılaştığı zaman, devletin resmi bir kurumu olan tüketici hakları hakem heyetlerine başvursunlar. Böylece mağduriyetlerini gidersinler'' diye konuştu.

Antalya Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Abdullah Özçulcu da, bu münferit olayın, bankanın bu uygulamayı kaldıracağı anlamına gelmediğine işaret ederken, ''Mağdur olan her vatandaş tek tek dava açarsa, bu olay onlar için de emsal teşkil edebilir. Ancak vatandaşlar gerek ilgisizlikten gerekse yolunu ve yöntemini bilemediklerinden hakkını arayamıyor'' dedi.