kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İyi kolesterol 1 artınca kriz riski yüzde 2 düşer

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Kalori yakmak için hangi egzersizleri ne kadar yapmak gerekir? İşte size rakamların anlam kazanması için örnekler: 25 dakika tempolu yürüyüş 200 kalori, 30 dakika bisiklet 330 kalori, 30 dakika futbol 220 kalori, 30 dakika tenis 220 kalori, 30 dakika koşu 280 kalori, 30 dakika kayak 190 kalori, 30 dakika golf 110 kalori, 30 dakika kuyrukta beklemek n0 kalori yakmanızı sağlar. Bu son örneğe bayılacaksınız: Televizyon seyretmek 2n kalori yaktırır!

* Sigara kolesterolü nasıl etkiler? Olumsuz etkiler. Olumlu etkilemesi zaten düşünülemez. İyi kolesterolü (HDL) düşürür. Aynı zamanda kötü kolesterolü oksitleyerek daha küçük hale getirir. Bu tür küçük LDL kolesterolleri damarlarımıza daha fazla zarar veren tiptedir. Sigarayı bıraktıktan altı ay sonra bu iki etki ortadan kalkar. HDL'nizdeki her bir rakamsal artış, kalp krizi riskinizi yüzde 2 düşürür.

* Sarmısağın kolesterolü düşürücü etkisi var mı? Sarmısakla ilgili yapılan bazı araştırmalar kolesterolü düşürdüğünü gösterse de, bazı araştırmalarda herhangi bir azaltıcı etkisine rastlanmadı. Bu yüzden kesin bir şey söylemek zor. Ama genel olarak sarmısağın faydalı, hatta tansiyonu düşürücü etkisinden söz edilebilir. Tablet olarak alabilirsiniz ya da 'koksam da fark etmez' derseniz yemenizi tavsiye ederim.

* Trans yağ asitleri nedir? Çoklu doymamış yağların daha uzun süreli kullanılması için bu yağlara hidrojen atomu eklenir ve yüksek ısıda işlenir. Kalp hastalığı ve kanser riskini artırırlar. İşlenmiş gıdalarda bulunurlar. Gelecek yıldan itibaren New York'taki restoranlarda kullanılması yasaklandı. Trans yağ asidi olan yiyecekleri almayın; paketlerin üzerinde bu bilgi var.