kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Müge Özkorkut (ortada), bu oyunun şirket versiyonunu bugüne kadar birçok şirkette oynatmış.

Önce zar at, sonra kart çek ve hayatınla yüzleş!

ECE SARUHAN GÜNAYDIN
Kişisel gelişim konusundaki tüm yöntem ve kursların pabucu dama atılıyor. Kökenleri İskoçya'ya dayanan ve zar atıp, kart çekerek oynanan 'Dönüşüm Oyunu', insanı iç dünyasında bir yolculuğa çıkarıp, kendisiyle yüzleştiriyor!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Önce zar at, sonra kart çek ve hayatınla yüzleş!
Bir hafta önce bir e-mail aldım; kişisel gelişimle ilgili, ismi 'Dönüşüm Oyunu' olan bir 'oyundan' söz ediyordu. Bir çağrı vardı: "Gelin, oynayın! Bu oyun size konuşacak!' Ben de büyük merakla çaldım davetin sahibi Müge Özkorkut'un kapısını... Oyun monopoly'nin hayata dair versiyonu gibi. Masa başında, bir tahta üzerinde zar atarak oynanıyor. Zarfları, kartları, taşları ve pulları var. Ancak oyunun amacı ne oteller zinciri kurmak, ne de zengin olmak. Yaşamımızda bizi zorlayan yanları bulmak, kendimize dair farkındalık kazanmak ve bunların akabinde 'dönüşerek' daha mutlu bir hayata kavuşmak.

ANNE KARNINDA BAŞLIYOR

Her oyuncu oyun başlamadan hayatına dair bir niyette bulunup, bunu bir kağıda yazıyor. Ardından eline verilen bilinçaltı zarfını; oyun tahtasının üzerinde bulunan güçlü yanlarını gösteren 'içgörü', engellerini gösteren gerileme' ve iç niteliklerini gösteren 'melek' kartlarıyla dolduruyor. Sonra da anne karnını temsil eden kaynak noktasından hareketle zar atarak hayat yolunda ilerlemeye başlıyor...

* Bu oyun nasıl ortaya çıkmış? İskoçya'da Findhorn diye spritüel bir merkez var. Burada yaşayan Joy Drake, Tibetli rahiplerin ruhsal gelişimlerinin bir parçası olarak bu oyunu kullandıklarını duymuş ve Kathy Tyler'la 1987'de oyunun kutu versiyonunu yaratmış. Oyun tam 10 senelik bir çalışmanın ürünü. Ben oyunu bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine oynadım. Sonra da Findhorn'a gidip, oyunun eğitimini alarak kolaylaştırıcı oldum.

* Kolaylaştırıcı ne demek? Oyunculara oyunun kurallarını açıklayan kişi. Oyun 2 aşamalı. Zar atarak oynanan ilk bölümde, oyunculara kurallar açısından yardımcı oluyorum. Zarsız oynanan ikinci bölümde ise oyun boyunca edindiğim gözlemleri anlatarak onlara hayatlarıyla ilgili farkındalık kazandırmaya çalışıyorum.

OYUN SİZE KONUŞUYOR!

* Nasıl bir oyun bu? Bir tahta üzerinde oynanan, çeşitli kareleri, pulları, kartları olan bir oyun. Oyuna başlamadan önce hayatınızda gerçekleşmesini istediğiniz bir şeye niyet ediyorsunuz. Mesela 2 sene içinde müdür olmaya ya da 10 kilo vermeye... Bu oyun konuşuyor. Hayatınızı film şeridi gibi gözlerinizin önüne seriyor. Özellikle de niyetinizle ilgili farkındalık kazandırıyor.

* Zar atarak hayat yolunda ilerlerken, neler yaşanıyor? Oyunda yaşamdaki her şeyle ilgili bir kare var. Depresyon, mucize, hizmet ve paylaşım kareleri var. Öyle tuhaf şeyler oluyor ki... Mesela henüz kaynak noktasında olan bir oyuncu, bir başka oyuncunun çektiği 'Herkes depresyon karesine gitsin' kartı yüzünden kendini daha doğmadan travmanın içinde buluyor. Bu da onun anne karnında bir travma yaşadığını gösteriyor.

* Oyunun nasıl bir etkisi oluyor? Yaşamınızı size geri yansıtıyor. Zaten bildiğiniz şeyleri arka arkaya görmek sizde bir tokat etkisi yaratıyor. O andan sonra hayatınızda bir şeyi değiştirip değiştirmemek ise size kalıyor.

AĞLAYANLAR OLUYOR


* Ya oynayan oyuna inanmıyorsa? Biri, oyun boyunca yalan söylediğini itiraf etmişti. Gördüğü tüm hayatının yalan olduğuydu. Çekilen kartlarda öyle detaylar yer alıyor ki, hüngür hüngür ağlayanlar oluyor. Bu oyun büyülü! Özellikle birden fazla kişiyle oynandığında çok etkili oluyor. Bir de çiftlere oynamalarını tavsiye ediyorum çünkü aralarında inanılmaz bir yakınlaşma sağlıyor. Bilgi için: 0216 332 66 92