kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlköğretim başarı puanı yüzde yedi etkili olacak

PERVİN KAPLAN
824 bin 551 öğrencinin yarışacağı OSK'de bu yıl ilköğretim başarı puanı sonucu etkileyecek ve adaylardan 20 tercih birden alınacak..
Anadolu, Fen, Meslek, İmam Hatip ile özel okullara girecek öğrencileri belirlemek için yapılan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) 10 Haziran Pazar günü yapılacak. Sınav için başvuran aday sayısı geçen yıla göre 12 bin 309 artarak, 824 bin 551'e ulaştı. Geçen yıl okulların kontenjanı yaklaşık 207 bindi. Bu yılın kontenjanları henüz açıklanmadı. Ancak yeni açılan Anadolu Liseleri bulunmadığı için bu yıl da kontenjanların aynı olması bekleniyor. Geçen yıl sınava giren her 4 öğrenciden ancak biri bir okula yerleşti. Fen ve Anadolu Liselerine ise her 7 öğrenciden biri yerleşti. Öğrencilerin 4 bin 609'u Özel Fen Liseleri olmak üzere toplam 10 bin 105'i Fen, 111 bin 820'si Anadolu ve Anadolu Öğretmen Liseleri'ne yerleşti. İlköğretim 8. Sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda toplam 100 olmak üzere Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerinden çoktan seçmeli 25'er soru yöneltilecek. Sınav 120 dakika sürecek. Sorular öğrencilerin derslerde öğretilen kavram, ilke ve genellemeleri kullanarak yorumlama, ilişkilendirme, analiz etme gibi zihinsel becerileri ölçmeye yönelik olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl OKS'nin 2009 yılında kaldırılmasına yönelik önemli değişiklikler yaptı. Mevcut OKS sistemi devam edecek ancak öğrencinin okul başarısı yani diploma notu İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonucunda yüzde 7 oranında etkili olacak. Öğrencilerin orta öğretime geçişlerinde okul başarılarının etkili olması amacıyla ilköğretim diploma notlarından elde edilecek ilköğretim başarı puanları sınav puanına eklenmek suretiyle yerleştirme puanı oluşturulacak. İBP hesaplanmasında sınava girsin girmesin bütün adayların diploma notlarından yararlanılacak. Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 - 500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana ortalama yüzde 7 oranında eklenecek. İBP katkılı toplam ağırlıklı standart puan 100-500 puan aralığına dönüştürülerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

ÖZELLER HARİÇ
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, bu yöntemin başarıyı ayırıcı olduğunu belirterek, "Okuldaki en yüksek diploma notuna tam puan verir. Böylece bütün okul birincileri aynı çizgiye getirilerek daha alt diploma notuna sahip öğrencilerin İBP puanları belirlenir" dedi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da özel okullar öğrencilerini OKS sonuçlarına göre alacak. Bu yıl özel okullar için başvuran öğrenci sayısı 19 bin 574. Türkiye Özel Okullar Birliği'ne bağlı 71'i İstanbul'da toplam 3 bin 684 kontenjanı olan 96 okul ile Ege Bölgesi Özel Okullar Birliği Derneği'ne bağlı toplam kontenjanı 240 olan 12 okul da öğrencilerini OKS sonucuna göre seçecek. MEB Eğitim Teknolojileri Müdürlüğü özel okullara başvuruda bulunan adaylara ait sonuçları iki birliğin Sınav Yürütme Kurulu'na gönderecek. Kurul anadolu liseleri için uygulanan katsayı ve hesaplama tekniğini kullanarak kendi yerleştirmesini yapacak. Ancak İBP özel okullar için yapılan puan hesaplanmasına ilave edilmeyecek.

20 TERCİH YAPILACAK
Milli Eğitim'in yaptığı bir başka değişiklik tercih sisteminde yaşanan karmaşayı ve boş kontenjanları önlemeye yönelik. Bu yıl adaylardan bir defaya mahsus olmak üzere 20 tercih alınacak. Geçen yılllarda birinci ve ikinci yerleştirmede ki toplam tercih sayısı 20 idi. Bu yıl birinci yerleştirme işlemleri yapılacak. Öğrenciler kazandığı halde kayıt yaptırmama veya kayıt yaptırsalar dahi geri alma hakkına sahip olacak. Boş kalan kontenjanlar ilan edildiğinde adaylardan yeni tercih istenmeden, daha önceki tercihleri ile yeniden yerleştirmeye katılma istekleri alınacak. Adaylar birinci kayıt döneminde kayıt yaptırmış olsalar bile kayıt haklarından vazgeçerek ikinci yerleştirmeye girebilecekler.
Haberin fotoğrafları