kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AÇ KALMAYIN.... Dengesiz beslenme, uzun süre açlık ve öğün atlamak hafızayı zayıflatabilir. Bu nedenle sınava hazırlanırken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı ve öğün atlanmamalı.

Sınav stresine çikolata güçlü bellek için balık

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
"Sınava hazırlanırken bir de yemek konusunu stres haline getirmeyin" diyen ünlü diyetisyen Dilara Koçak ekliyor: Unutmayın, tüm sorularınızı yanıtlayacak mucize bir gıda yok! Yapmanız gereken; dengeli beslenip, kesinlikle aç kalmamak! Çok gerildiyseniz minik bir çikolata ya da kurutulmuş meyve yiyin..
Sınava hazırlanan öğrencilere beslenme konusunu sorun haline getirmemelerini öneren Mezura Beslenme ve Danışmanlık Hizmetleri'nden Uzman Diyetisyen Dilara Koçak; "Dengeli ve yeterli beslenin, sınav günü açıkta satılan yiyeceklerden satın almayın" tavsiyesinde bulunuyor. Koçak, öğrencilere sınav dönemini rahat atlatmaları için adım adım beslenme reçetesi yazdı...

Sınav rehberi
* Yapılan araştırmalarda; sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Her zaman günün en önemli öğünü olan kahvaltı, sınav sabahı da büyük önem taşır.

* Sabah kahvaltısında mutlaka protein olmalı. Şekerle ilgili yanlış uygulamalar, sınav esnasında sorun yaratabilir. Protein içermeyen bir öğünde aşırı yenilen çikolata, meyve suyu, şeker ve benzeri yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltir. Bunun sonucunda pankreastan aşırı insülin salınımı, ardından kan şekerinde düşme ve beraberinde konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi ve uyku hali doğurabilir. Bu sebeple; kahvaltıda sadece meyve yemek veya meyve suyu içmek, sadece reçelli ekmek veya bal tüketmek yanlıştır. Protein mutlaka olmalı. Protein kaynağı olarak peynir, süt veya yumurta tercih edilebilir.

* Sınav esnasında susamaya neden olabilecek aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalı (salamuralar, sucuk vb).

* Kahvaltıda içecek olarak kafein içeren yiyecek ve içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir. Ancak normal yaşantısında her sabah 1 fincan çay veya kahve ile güne iyi başlayan bir çocuğun bugüne ait özel bir değişiklik yapmasına gerek yoktur.

* Doğru olan normal davranış tarzı mümkün olduğunca korunmalı. Sınav öncesi, son akşam yemeği ve sabah kahvaltısında bazı öğrenci adayları gereğinden fazla titiz davranıyor. Her zaman yedikleri yiyecekleri yemiyor. Bu kadar değişiklik ve strese gerek yok, doğru beslenme sınırları içinde kalmak yeterli. Ailelerin bu konuda ısrarcı ve ürkütücü olmamaları çok önemli.
Haberin fotoğrafları