kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
G8 liderlerinin kuklalarını yapan eylemciler, onları Pinokyo’ya benzetip sloganla dalga geçti:

Zirvede hava ısındı

Yüz binlerce eylemcinin sloganları, 16 bin polisin koruması altında ev sahipliği yapan Almanya Başbakanı, ikili görüştüğü ABD Başkanı Bush'u çevre koruma anlaşması imzalamaya ikna edemedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zirvede hava ısındı
Amerika imzaya yanaşmıyor, en kritik anlaşmanın yürürlüğü 2012'de bitiyor. Çevreciler bir yandan, özellikle petrol devlerinin başını çektiği şirketler tam aksi yönden bastırıyor. Liderler halklarına seçilirken çevreci vaatlerde bulunuyor, sonuçları iç politikada baskı unsuru haline geliyor. Ve işte bu çapraz ateş arasında G8 liderleri, Almanya'da yeni bir zirvede buluştu. Dünyanın sanayileşmiş en büyük demokrasilerini bir araya getiren zirve öncesinde gündem, Rusya'nın çıkışlarıyla ısınmıştı. Ancak ilk toplantının dün başlamasıyla sular bu kez gerçekten ısındı. Yani ilk ve en önemli gündem maddesi, küresel ısınma ve çevrenin korunmasıydı.

SICAKLIĞI DİZGİNLEYELİM
Ev sahibesi olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, sera gazı konusunda ülkelerin bir limit belirleyip anlaşmanın altına imza atmasını sağlamak için girişimde bulundu. 2012'de bitecek Kyoto Protokolü'nü imzalamayan, yerini dolduracak önemde bir çevre anlaşmasına da yanaşmayan ABD ile ikili örüşme yaptı. "Tırmanan iklim değişikliği ciddi bir tehdit. Eğer durdurmazsak, ağır çevre sorunlarına ve kaldırılamayacak ekonomik yüke yol açacak" diyen Merkel, ABD Başkanı George W. Bush'la masaya oturdu. Zirveye katılan ülkelerden sorumluluklarının farkında olmasını ve icraata geçmesini istedi.

BUSH'UN ÖNERİSİ FARKLI
1990'dan bu yana karbon emisyonunu yüzde 17 azaltan Almanya'nın hedefi, küresel ısınmayı en fazla 2 derecelik bir artışta sabit tutmaya çalışmak. 2050'ye kadar da karbon emisyonlarını 1990 rakamlarına göre dünya genelinde ve ülkeler temelinde yüzde 50 azaltmak. Bu temelde bir anlaşma imzalatmaya çalışan Merkel'e karşılık Bush, kendi önerilerini getirdi. Karbon emisyonlarının uzun vadede ne kadar düşürüleceğinin gelecek yıl karara bağlanmasını istedi.

BLAIR ALAY KONUSU OLDU
Ancak Almanya, İngiltere, Japonya bu öneriye sıcak bakmadı. Bu noktada devreye, İngiltere Başbakanı Tony Blair girdi. Çevre konusunda somut bir adım atması için Bush'u kendisinin ikna edeceğini söyledi. Ancak İngiliz gazeteleri, Irak'tan İran'la krize kadar her konuda ABD'nin dediğini yapan Blair'i ti'ye aldı. Bush'un ona şimdiye kadar yaptığı tek jestin madalya vermek olduğunu yazdı. İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, ABD ve Rusya'dan oluşan G8'in zirvesi iki gün sürecek.
Haberin fotoğrafları