kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AK PARTİ MEHMET ŞİMŞEK

Partilerin ekonomi vitrini de yenilendi

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF destekli ekonomik programın son yılına girilmesi, artan işsizlik şikâyeti, yeni sanayi ve teşvik politikası ihtiyacı, sosyal güvenlik ve vergi alanında yapısal reform beklentisi karşısında siyasi partiler, seçmenin karşısına güçlü "ekonomi kurmayları" ile çıktı..
22Temmuz seçimi öncesinde siyasi partilerin ilk karşılaşması ekonomi cephesinde olacak. IMF destekli ekonomik programın son yılına girilmesi, artan işsizlik şikayeti, yeni sanayi ve teşvik politikası ihtiyacı, sosyal güvenlik ve vergi alanında yapısal reform beklentisi karşısında siyasi partiler, seçmenin karşısına güçlü "ekonomi kurmayları" ile çıktı. AK Parti, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanına Merrill Lynch'ten transfer Mehmet Şimşek ile ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ı ekledi. Her iki ismin, üçüncü AK Parti Hükümeti'nde bakan olması bekleniyor. Şimşek ve Çağlayan'ın, sanayiye rekabet gücü kazandıran, ihracatta yerli ürün payını artıran reçeteler hazırlayacağı belirtiliyor. Başbakanlık Müsteşarlığı'ndan siyasete atılan Ömer Dinçer ise kamu yönetimi ve personel reformunu tamamlamaya çalışacak. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı iken AK Parti'den aday olan Mustafa Çetin de yetkilerin merkezden yerel otoriteye kanalize edildiği yeni yönetim modeline destek verecek. DPT'deki görevleri dolayısıyla AB müzakere sürecinde etkin rol alan Lütfi Elvan ve Cevdet Yalçın da AK Parti'nin vitrininde ön plana çıkacak.

PİYASA DOSTU POLİTİKA
CHP kanadında ise maliye kökenli milletvekilleri Akif Hamzaçebi ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi deneyimine bu kez eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile enerji uzmanı Necdet Pamir'in bilgi birikimi eklenecek. Öztrak, 2001 krizi sonrasında hazırlanan "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı"nın mimarlarından biri olarak tanınıyor. Öztrak, uygulanan ekonomik programın yapısal yönlerinin ve mali disiplin kalitesinin zayıfladığını, yüksek faizle ülkeden kaynak transferi yapıldığını düşünüyor. CHP'nin, yoksulluğu ve işsizliği azaltma programı ile piyasa dostu yeni politika açılımında Öztrak ismi gündeme geliyor. Esnafın içinden çıkan TESK Başkanı Derviş Günday'ın da orta sınıfla CHP arasında bir köprü kurması hedefleniyor. CHP'nin yıldız isimleri arasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in damadı Eximbank Teftiş Kurulu eski Başkanı Mustafa Kısacıkoğlu da dikkati çekiyor. Kapalı kutu gibi görünen MHP cephesinde de iş dünyasına ve piyasalara hitap edecek isimlerin Meclis'e taşınmasına özel önem verildi. MHP'de Genel Başkan Yardımcısı, Ulaştırma Eski Bakanı Oktay Vural, Sanayi Eski Bakanı Kenan Tanrıkulu ve Devlet Eski Bakanı Tunca Toskay gibi tanıdık isimlere bu kez SPK Eski Başkanı Doğan Cansızlar, Maliye Eski Müsteşar Yardımcısı Kadir Boy, Eski Konut Müsteşarı Emin Haluk Ayhan ve Prof. Mithat Melen eklendi.

AK PARTİ MEHMET ŞİMŞEK
* Ali Babacan
* Kemal Unakıtan
* Mehmet Şimşek
* Zafer Çağlayan
* Ömer Çetin
* Lütfi Elvan
* Cevdet Yalçın

CHP FAİK ÖZTRAK
* Akif Hamzaçebi
* Kemal Kılıçdaroğlu
* Faik Öztrak
* Necdet Pamir
* Derviş Günday
* Mustafa Kısacıkoğlu

MHP CİHAN PAÇACI

* Cihan Paçacı
* Oktay Vural
* Kenan Tanrıkulu
* Tunca Toskay
* Doğan Cansızlar
* Kadir Boy
* Emin Haluk Ayhan

DP
TEVFİK ALTINOK
Demokrat Parti'de Anavatan ile ittifak dağıldığı için YSK'ya eksik liste verildi ve vitrinde ATO Başkanı Sinan Aygün ile Hazine Eski Müsteşarı Tevfik Altınok kaldı.
Haberin fotoğrafları