kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seçime kadar 'elektrik kesilmesin' talimatı verdi

Hacer GEMİCİ - EKONOMİ
Seçime kadar elektrikte sorun istemeyen Enerji Bakanlığı, EÜAŞ'a bir talimat göndererek, "Seçim gününe kadar elektrikte kesinlikle kesinti olmasın" dedi..
Partilerin milletvekili adaylarının netleştiği bugünlerde tüm partilerde hummalı bir hazırlık yaşanıyor. Bu sırada seçime kadar elekrikte bir sancı olmasını istemeyen hükümet, temmuz başından itibaren özel sektörden 3 milyar kwh'lik elektrik satın almak üzere ihaleye çıkarken, diğer yandan da bünyesindeki santralleri bu tarihe kadar kesintisiz çalıştırmak için harekete geçti. Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz hafta Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından Elektrik Üretim AŞ (EÜ- AŞ) Genel Müdürlüğü'ne bir talimat verilerek, "22 Temmuz tarihine kadar hiçbir santralin bakım ve onarım işleri yapılmasın. Santraller bu tarihe kadar ara vermeden çalışsın" denildi.

BAKIM ASKIYA ALINDI
Bakanlıktan gelen bu talimat EÜAŞ'ın tüm işletmelerine, sorumlu daire ve santral müdürlerine de gönderildi. Söz konusu talimatın da etkisi ile bazı santrallerdeki rutin dönemsel bakım ve onarım çalışmalarının askıya alındığı öğrenildi. Bilindiği gibi bu yıl havaların kurak geçmesi nedeniyle özellikle bazı hidroelektrik santrallerinde doluluk oranları yüzde 50'lere kadar gerilemişti. Bu da bir çok kesim tarafından yaz aylarında elektrik kesintisi olabileceği yönünde açıklamalara neden olmuştu.

AÇIK OLUŞTU
Daha önce bünyesinde bulunan 18 hidroelektrik santralinden Türkiye Elektrik Taahhüt AŞ'ye 45-46 milyar kilovatsaat elektrik vereceğini bildiren EÜAŞ, barajlarda su seviyesinin düşmesi üzerine bu rakamı 38 milyar kilovatsaate çekti. Ortaya çıkan 7-8 milyar kilovat saatlik açığın sorun yaratmaması için de Enerji Bakanlığı arka arkaya tedbirler almaya başladı. Bunlardan ilki geçen hafta çıkılan 3 milyar kilovat saatlik elektrik ihalesi oldu. Hazırlanan şartname gereği şirketlerden tekliflerin alınacağını belirten yetkililer, temmuz başından itibaren özel sektörden 6 ay boyunca elektrik almaya başlanacağını dile getiriyor.