kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezer'le devam edilir

SABAH'A konuşan hukukçuların seçim sonrası yaşanacak tartışmalara ilişkin görüşleri şöyle:

* Prof.Dr. Ali Ülkü Azrak: Meclis toplandıktan sonra hemen seçilmesi zorunda değil. Seçim süreci akamete uğradı. Şimdiki cumhurbaşkanının süresi de çoktan doldu. Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Sezer görevini sürdürebilir... Yeni parlamento cumhurbaşkanını seçmek isterse seçebilir. Ancak, referandumda değişiklik kabul edilirse, halk yeni cumhurbaşkanını seçer. Parlamentonun seçtiğinin görevi de böylece bitmiş olur... 102. maddede 'seçimden sonra hemen cumhurbaşkanı seçilir' diye hüküm yok. Meclis'in taktirine kalmış. Referandum sonuçlanana kadar isterse süreci başlatmayabilir.

* Ahmet İyimaya: Sonuç çıkana kadar parlamento cumhurbaşkanını beklemek zorunda. Anayasanın 102'nci maddesinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ne zaman başlatılacağına ilişkin açık hüküm yok. Meclis kurucu iktidar yetkisini kullanıp, referandum sonuçlarını ve halkın seçeceği cumhurbaşkanını bekleyebilir. Parlamento süreci beklemeden cumhurbaşkanı seçerse, görev süresi birkaç ayı geçemez. Referandum sonrası cumhurbaşkanı için sandık konulur ve seçime gidilir.

* Prof.Dr. Hikmet Sami Türk: Meclis'in ilk görevlerinden biri cumhurbaşkanı seçmek olacak. Çünkü anayasa değişmemiş olacak. Bana göre seçilen cumhurbaşkanının 7 yıllık bir görev süresi vardır. Yanlış hatırlamıyorsam Fransa'da buna benzer bir düzenleme yapıldı, süre indirildi. Ancak mevcut cumhurbaşkanı seçildiği tarihteki anayasada 7 yıl olduğu için bu kadar süre görevine devam etti.