kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mumcu da oy kullandı.

40 gün için hamle

ANKARA
Anayasa paketi Meclis'ten geçti ve Başbakan Erdoğan, referandumda 120 günlük süreyi kısaltan teklifi Meclis'e getirebileceklerini söyledi. Anavatan teklif getirilmeyeceğine ilişkin söz aldıklarını açıkladı..
Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından AKP'liler referandum süresini indiren düzenlemenin Meclis'e getirilmesi için çalışma başlattı. Dün akşam saatlerine kadar değerlendirmeler, AK Parti'nin "120 günlük referandum süresinin 40 güne indirilmesine ilişkin tekliften vazgeçtiği" üzerinde yapıldı. Çünkü Anavatan Partisi kendilerine bu yönde söz verildiğini açıklarken, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, böyle bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyeceklerini açıkladı. Ancak Başbakan Erdoğan akşam saatlerinde süreyi kısaltan teklifi Meclis'e verebileceklerini belirtti.

AKP: ANLAŞMA YOK
Meclis'te Sezer'in veto ettiği Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur görüşmeleri yapılırken sürpriz bir gelişme yaşandı. Anavatan Partisi, 120 günlük referandum süresinin kısaltılmasına karşı olduğunu, AKP'nin de böyle yasa çıkartılmayacağı konusunda kendilerine güvence verdiğini, paketi de bu koşulda desteklediklerini söyledi. Buna göre Sezer'in paketi referanduma sunması halinde referandum en erken 15 Ekim'de yapılacaktı. Referandumdan evet bile çıksa vatandaş en erken 2014'te yeni cumhurbaşkanını seçebilecekti. 22 Temmuz'da yeni seçilecek Meclis'in ilk işi, 11. Cumhurbaşkanını seçmek olacaktı. Anavatan'ın desteğiyle değişikliğin Meclis'ten geçmesinden sonra Başbakan Erdoğan, akşam Meclis resepsiyonunda "referandum süresini 40 güne indiren yasa değişiklik teklifi verilip, verilmeyeceği" yönündeki soruya, "Gelebilir, niye gelmesin. Millete gitmenin önünü açıyoruz. Derdimiz o" dedi. Erdoğan Meclis'in pazar akşamına kadar çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. AKP kurmayları da teklifinin Meclis'e getirilmesi için çalışma başlattı. Bu gelişme üzerine Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, "Genel Başkanımızın da bulunduğu Genel Kurul'da, Salih Kapusuz 'böyle bir teklif getirmeyeceğiz' diye bize söz verdi." AKP'li Kapusuz, kesinlikle böyle bir söz vermediğini, sadece paketin bir an önce çıkması konusunda duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

YASA GEÇSE DE ZOR
Süreyi 40 güne indiren değişiklik Meclis'ten geçse de Sezer'in veto yetkisi bulunuyor. Tekrar Meclis'e gönderilip, çıkartılması haziran sonunu bulacak. Kalan 22 günlük sürede referandum sandığının konması zor görünüyor. Bu nedenle de yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçme olasılığı yüksek.