kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bu faizle konut kredisini en zengin % 10 kullanır

Merkez Bankası'na göre, yüzde 1.5 faizle nüfusun ancak en zengin yüzde 10'u konut kredisi kullanabilir. Nüfusun yarısının kredi kullanması için faizlerin yüzde 0.5'e düşmesi gerekiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu faizle konut kredisini en zengin % 10 kullanır
Merkez Bankası bugünkü faiz oranlarıyla konut kredilerini Türkiye'nin ancak en zengin yüzde 10'luk diliminin kullanabileceğini hesapladı. Bankanın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun gelir dağılım anketinin sonuçlarına göre yaptığı değerlendirmeye bakıldığında; Türkiye'nin yüzde 90'ının gelirinin yüzde 30'unu konut kredisine ayırarak 50 bin YTL'lik bir konut kredisi kullanması mümkün görünmüyor. Bankanın dün açıkladığı "Finansal İstikrar Raporu" nun "Konut kredileri ve gelir dağılımı" adlı 2 sayfalık özel bölümünde, konut kredilerinde artan talebe ilişkin ilginç bir değerlendirme yer aldı. Türkiye'de konut kredilerinin ortalama miktarının 47 bin YTL, vadesinin de 70 ay (yaklaşık 6 yıl) olduğuna dikkat çekilen raporda, faizlerin de yüzde 1.5 olduğu belirtildi. Merkez Bankası, komisyon ve vergiler hariç tüketicinin yılda ödediği kredinin ise 13 bin YTL olduğunu kaydetti. Türkiye'deki nüfusun her yüzde 10'luk diliminin hane başına düşen harcanabilir gelirlerini de veren Merkez Bankası, 50 bin YTL'lik konut kredisi için farklı faiz ve vadelere göre yıllık taksit tutarını ve ödemeye yeterli gelir tutarlarını da detaylı bir biçimde hesapladı.

10 YIL VADEYE 3 BİN YTL GEREK
Buna göre Türkiye'de yüzde 1.5'lik faizle 50 bin YTL'lik 10 yıl vadeli konut kredisi kullanan bir tüketici, yılda 10 bin 811 ödemek zorunda. Vade 20 yıla çıktığında yıllık ödeme 9 bin 260 YTL'ye, 30 yıla çıktığında da 9 bin 43 YTL'ye düşüyor. Yani bir tüketicinin yıllık gelirinin yüzde 30'unu krediye ayırdığı varsayımıyla 10 yıl vadeli kredi kullanan bir kişinin en az 36 bin YTL'lik (aylık 3 bin YTL) harcanabilir geliri olması gerekiyor. Harcanabilir gelirin 20 ve 30 yıllık kredi kullananlar için 30 bin YTL düzeyinde olması gerekiyor. Merkez Bankası, bu hesaplamalarını TÜİK'in 2005 ve 2006 yılı harcanabilir gelir verileriyle karşılaştırdığında ortaya bu faizlerden nüfusun sadece en zengin yüzde 10'luk kısmının kullanmasının mantıklı olduğu sonucu çıkıyor. Verilere göre 50 bin YTL'lik konut kredisinin 910 bin YTL'lik yıllık taksitlerini; geliri 2006'da 46 bin 105 YTL olan (aylık 3 bin 842 YTL) en zengin yüzde 10'luk dilimi karşılayabiliyor. Nüfusun ikinci en zengin yüzde 10'luk kesiminin kullanması içinse aylık faizlerin yüzde 1'e inmesi gerekiyor. Konut kredisi kullananların nüfusun yarısına yayılması için faizlerin inmesi gereken seviye ise yüzde 0.5 olarak görünüyor.

9 MİLYON HANE İÇİN FAİZ % 0.5
Merkez Bankası da raporunda bugün konut kredisi kullanan hane sayısının 1.8 milyon olduğunu aylık faizlerin yüzde 0.5'e vadenin de 30 yıla çıkması durumunda konut kredisi 'kullanabilecek' hane sayısının 9 milyona çıkabileceği yorumunda bulundu.