kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'ABD, Türkiye'nin K. Irak'a girmesini hoş karşılamaz

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD'nin Türk ordusunun Kuzey Irak sınırına yığılmasını anlamakla birlikte, herhangi bir sınır ötesi operasyonu istemeyeceğini söyledi ..
Soğuk Savaş'ın 1970'li yıllardaki mimarı olarak tanınan ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Türk ordusunun Kuzey Irak sınırında yoğunlaştığı ve sınır ötesi bir operasyonun gündeme gelebileceği konusunda, "Bana göre, ABD, bu hassasiyeti anlamakla birlikte, sınırın geçilmesini istemeyecektir" dedi. Kissinger, bunun nedenini "ABD'nin Irak ile ilgili birinci önceliğinin Irak'ın sınırlarının meşru bir tabanda korunması" olarak gösterdi. Akbank Kurumsal Bankacılık'ın davetlisi olarak Sabancı Center'da konferans veren Kissinger, Irak'tan derhal asker çekilmesi halinde krizin daha da derinleşeceğini ve Fas'tan Endonezya'ya kadar yayılacağını savundu. Kissinger, Türkiye'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu ifade ederek, ABD ile Türkiye'nin çıkarlarının paralel olduğunu vurguladı. Kissinger, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan gelebilecek tehlikelere karşı önlem almasının normal olduğunu dile getirerek, ancak hayata geçirilecek yöntemlerin uluslararası arenada kabul görmesi gerektiğine işaret etti.

FELAKET SONUCU BARIŞ
Kissinger, şöyle devam etti: "Irak'ta doğacak sonuçlar ünlü Alman filozof Kant'ın söylediği şeye dayanıyor. Kant, 'Bir gün evrensel barış olacak. Yegane mesele, bu insanların anlayışı, iç görüsüyle mi olacak, yoksa bir dizi felaketler sonucu mu olmak zorunda kalacak?' demişti. Biz de şimdi böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda uluslararası pek çok toplantı düzenleniyor. Türkiye aslında benim tarif ettiğim şeyi şekillendirebilir."

BABACAN İLE GÖRÜŞTÜM
Geleneksel olarak yılda bir kez yapılan, bu yıl İstanbul'da düzenlenmesi kararlaştırılan Bilderberg'in 55'inci toplantısına katılacak olan Kissinger, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin görüşlerini de paylaştı. Kissinger, Türkiye'nin AB sisteminin parçası olabilmesinin olağanüstü stratejik bir önem taşıdığını da belirterek, "Türkiye'nin müzakere sürecini yürüten bakan ile (Ali Babacan) tanışma fırsatı elde ettim ve onun görüşlerini aynen paylaşıyorum. Türkiye uzun vadede kendini daha ileriye taşıyacak değişiklikleri yapmalı, bu süreçte AB üyesi olma ya da olmama durumu önemini yitirecektir" dedi.