kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bakanlık ile hastanelerin liste kavgası

Sevdican GÜNEŞ Didem SEYMEN / SAĞLIK SERVİSİ
Sağlık Bakanlığı'nın "Ulusal organ bekleme listesi" nakil merkezleriyle kriz yarattı. Organ naklinde önde gelen çeşitli merkezler "Bu listede biz olmayacağız" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bakanlık ile hastanelerin liste kavgası
Sağlık Bakanlığı Organ Koordinasyon Merkezi'nin yeni oluşturduğu ulusal organ listesi krize yol açtı. Bakanlık "Listede yer almayan merkezlerle ilgili kuşkularımız oluşur" derken organ naklinde rekor kıran merkezlerden bazıları bu listeye girmeyeceklerini açıkladı. Bakanlığın haziran ayında hayata geçirilmesi beklenen 'Ulusal Böbrek Bekleme Listesi' için tam 32 merkeze çağrı yapıldı. Ancak organ naklinde rekor kıran Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, S.B. İzmir Tepecik Hastanesi, İzmir Kent Hastanesi ve Başkent Üniversitesi ulusal listeye katılmayacaklarını açıkladılar. Bakanlığın oluşturduğu listenin pek çok sorunu beraberinde getireceğini savunan merkezler bu liste ile hayat kurtarmanın zorluğundan yakınıyorlar. Ulusal Böbrek Bekleme Listesi ile kişisel inisiyatiflerin ortadan kalkacağına dikkat çeken Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş ise bu şekilde kadavradan organ bağışlarının artacağını iddia ediyor.

'BALANS AYARI GETİRİYORUZ'
Tepkilerin aksine ulusal bekleme listesinin olumlu sonuçlar vereceğini öne süren Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin ise, dünyanın başka hiçbir ülkesinde bekleme listesi olmadan nakil yapılmadığını savunarak, "Bu listede kadavradan alınan organın kime en uygun olduğu online olarak belirleniyor. Bu durumda kadavradan organ bulan merkezlerin endişelenmesine gerek yok çünkü olanlara aldıkları kadar organ zaten verilecek. Böylelikle bekleme listesi sorununa balans ayarı getiriyoruz" diye konuştu. Çarin şöyle devam etti: "Merkeze bağlı organ bekleme listesi üniversitelerdeki bekleme listesinden çok daha hızlı ve kesin sonuçlar getirecektir. Avrupa Transplantasyon Birliği; Almanya, Belçika, Hollanda, Avusturya, Slovenya ve Lüksemburg'u tek bir listeye toplayarak böbrek nakillerini gerçekleştirebiliyorsa Türkiye'de de artık tek liste olmalı ve organ bekleyen kişilerin sayısı netleşmeli."