kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Polis istediği yetkiye sonunda kavuşuyor

ZÜBEYDE YALÇIN ANKARA
Aylardır rafta bekleyen yasa teklifi Ulus'taki saldırıların ardından Meclis gündemine geldi. Emniyet uzun süredir yasanın çıkması için çağrıda bulunuyordu. Yasayla polisten habersiz kuş uçmayacak..
Türkiye'nin AB'ye uyum çerçevesinde gerçekleştirdiği demokratikleşme adımlarından son dönemde artan terör olayları nedeniyle vazgeçiliyor. Ankara Ulus'u kana bulayan canlı bomba saldırısından sonra aylardır raflarda bekleyen ve polisin yetkilerini olağanüstü arttıran yasa teklifi yeniden Meclis gündemine getirildi. AK Parti'nin seçimden önce çıkarmayı planladığı değişikliğe göre, polis istediğini dinleyecek, istediğini izleyecek, istediği eve girebilecek. Kendisinin belirlediği dereceye göre zor ve silah kullanabilecek. Pasaport, vize ve ehliyet alan herkesin parmak izi alınacak. Mafya ve terör suçları için ajan ve her türlü teknik imkânı kullanabilecek.

3 YILDIR BASKI VARDI
11 Eylül saldırısı sonrası ABD'de, metro ve tren saldırıları sonrasında da İspanya'da getirilen olağanüstü yasal düzenlemeleri andıran teklif için özellikle polis, son üç yıldır kulis yapıyordu. Polisin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) çıkmasından sonra yaptığı baskılar üzerine İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile Meclis İçişleri, Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet Almanya'da incemeler yapmış ve bir tasarı hazırlanmıştı. Ancak, AK Parti'nin seçimden önce bu düzenlemeyi gündeme getirmek gibi bir niyeti yoktu. Ulus'taki patlamadan sonra AK Parti'li Selami Uzun ve arkadaşlarının imzası ile Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda değişiklik yapan 9 maddelik bir yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle, polise verilen olağanüstü yetkiler şöyle:

14 YAŞ SONRASI PARMAK İZİ
Polis, gönüllü, silah ruhsatı, ehliyet, pasaport başvurusunda bulunan, polis ve özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunan, sığınma talebinde bulunan ve gözaltına alınanların parmak izini alıp, Emniyet Müdürlüğü'nde kayda geçirecek. Parmak izlerinin hangi nedenle alındığı sisteme kaydedilmeyecek. Parmak izleri kişinin ölümünden sonda 10 yıl, her halükârda ise 80 yıl sonra imha edilecek. Fotoğraf kaydı da aynı şekilde yapılacak. Beden ölçüleri, avuç içi izi veya diğer diğer bedensel özelliklerin kayda alınması ise eskiden olduğu gibi üst sınırı 2 yıl hapis veya daha fazla suçlar için geçerli olacak. Teklif polise, neredeyse 14 yaşından itibaren parmak izi alma yetkisi veriyor. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin parmak izleri ve fotoğrafları da buraya eklenecek. CMK'ya göre kovuşturmaya yer olmaması, beraat veya ceza verilmemesi halinde parmak izi kayıtlarının silinmesi gerekiyor. Teklif yasalaştığında bu hüküm delinmiş olacak. Polis parmak izi ve fotoğrafları imha etmeyecek. Polis, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla hakim kararını beklemeden de harekete geçebilecek. Bu kapsamda mülki idare amirinin yazılı emriyle kişilerin üstleri, araçları, özel kağıtları, eşyası aranabilecek. Üniversitelerin içinde ve çevresinde arama yapabilecek.