kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

El Kaide'li "El Iraki"nin izi Gaziantep'te ortaya çıktı

El Kaide'nin üst düzey yöneticisi El Iraki'nin, geçen yıl Gaziantep'te yakalanan Abdurrahman Yar Muhammed olduğu öğrenildi..
El Kaide'nın Türkiye'yi yeniden hedef tahtasına koymasına neden olan Abdülhadi El Iraki'nin, Ekim 2006'da Gaziantep'te bir minibüste ailesiyle birlikte yakalanan Abdurrahman Yar Muhammed olduğu ortaya çıktı. Bir süre ailesiyle Yozgat Mülteci Kampı'nda misafir edilmiş sonra da sorgulanmak üzere Guantanamo'ya götürülmüş olduğu öğrenilen Yar Muhammed'in eşi ve dört çocuğunun şu an nerede olduğu bilinmiyor. Yar Muhammed'in Türkiye'de bulunduğu sırada avukatlığını yapan ve sonraki günlerde tutuklanan Osman Karahan'ın yine avukat olan kardeşi Selahattin Karahan SABAH'a yaptığı açıklamada, El Kaide açıklamasındaki kişiyle kendi müvekkilinin aynı kişi olduğunu doğruladı. El Kaide'nin açıklamasının ardından açıklama yapan ABD makamları da El Iraki'nin ellerinde olduğunu doğrularak, "Abdülhadi El Iraki, ABD'nin elindeki üst düzey 14 El Kaideci teröristten biridir" açıklamasını yaptı.

ÖNCE SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan istihbarat kaynakları, Türkiye'nin Yar Muhammed'i elinde bulundurduğu sırada gerçek kimliğinin farkında olmadığı ve bu bilginin ABD tarafından gizlendiğini kaydediyor. Yakalandıktan sonra Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde ifadesi alınan Yar Muhammed, ardından Türkiye'ye iltica başvurusunda bulunmuştu. Bu arada MİT tarafında sorgulanan Yar Muhammed önce serbest bırakılsa da 20 Ekim'de yeniden gözaltına alınarak Yozgat Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. BM Ankara Ofisi, mülteciler misafirhanesine yerleştirilen Yar Muhammed'in iltica başvurusunu görüşmek için 31 Ekim tarihini belirledi. MİT görevlilerinin de katıldığı sorgulamalarda ifadesi alınan Yar Muhammed, örgütle bağlantısının bulunmadığı ve suçsuz olduğu yönünde ifade verdi. Ancak iltica başvurusunu beklerken aniden ortadan kayboldu.

CIA'DAN ŞÜPHELENİLDİ
Avukatı Osman Karahan, müvekkili ve ailesinin ani kayboluşuyla ilgili yaptığı açıklamada CIA'ya teslim edildiğinden şüphelenildiğini söyledi. Karahan'ın yöneticiliğini yaptığı İnsan Hukuku Koruma Derneği (İHADER) ise Yar Muhammed'in Türkiye'de yakalandıktan birkaç gün sonra sınır dışı edilmek yoluyla ABD'ye iade edildiğini belirtiyor. Yar Muhammed'in Guantanamo'daki kampa götürüldüğü düşünülürken, eşi ve dört çocuğunun akıbeti de bilinmiyor.
Haberin fotoğrafları