kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çiftçi borçlarına kolaylık

Yeni Haber
Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden grup kredisi alanların, borçlarını 31 Aralık 2007 tarihine kadar ödemeleri halinde müteselsilen kefaletleri ortadan kalkacak.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan toplu köy grup kredilerinden doğan kefaletin sona erdirilmesine ilişkin kanun, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yasaya göre, Ziraat Bankasından 20 Ağustos 2002, Tarım Kredi Kooperatiflerinden 30 Ocak 2004 tarihlerinden önce birden çok üreticinin birbirine karşı müşterek borçlu ve müteselsil kefil olarak kullandıkları kredilerden, takipte olan borçlarını 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamen ödemeleri veya borçlarını yeniden yapılandırmaları halinde, kefaletten doğan sorumlulukları ortadan kalkacak.

Kendilerine ait tarımsal kredi borçlarını, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce faiz, masraf ve diğer giderleriyle ödeyenlerin, tarımsal kredilerden kaynaklanan kefaletleri sona erecek. Kredi kullanmadığı halde grup halinde tarım kredisi çekenlere müteselsil kefil olanların kefaleti de ortadan kalkacak.

TAKİBATLAR DURDURULACAK

31 Aralık 2007 tarihine kadar borcunu ödeyen veya Ziraat Bankası tarafından borcu yeniden yapılandırılan çiftçilerin kefaletten dolayı haklarında başlatılan takibatlar iptal edilecek.

Müteselsil kefaletle borçlular hakkında başlatılmış bulunan idari ve kanuni takibat işlemleri, hangi aşamada olursa olsun kendiliğinden duracak; mahkumiyet kararlarının infazı ertelenecek. İnfazı devam edenler, derhal tahliye edilecek.

Borcunu ödeyenler hakkında daha önce başlatılan dava ve takipler ile mahkumiyet kararları, ayrıca harç ve masraf ödenmeksizin ve herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ortadan kalkacak.

Borcunu ödemeyenler ile borçlarını yapılandırmayanlar, 31 Aralık 2007 tarihinden itibaren; borçlarını yapılandırma koşullarına uygun ödeme yapmayanlar hakkında ise ihlal tarihinden itibaren, takibata kaldığı aşamadan devam edilecek.

HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANACAK

Ziraat Bankası ile tarım kredi kooperatiflerine borcu devam eden borçlular hakkındaki yasal takipler neticesinde alacağın kesin aciz vesikasına bağlanması halinde, kesin aciz vesikasına bağlanan faiz dahil Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinin alacakları Hazine tarafından karşılanacak.

Kesin aciz vesikasına bağlanan alacaklar, Hazine adına Ziraat Bankası ile tarım kredi kooperatiflerince takip edilecek ve yapılan tahsilatlar, tahsilatın yapıldığı ayı izleyen ayın ilk haftasında Hazineye aktarılacak.

Bu düzenleme, toplu köy grup kredisi şeklinde kullandırılan tarımsal krediler dışındaki kredileri kapsamayacak. Bu kanun yürürlüğe girmeden önce yapılan ödemeler için bu düzenleme hükümlerine dayanılarak iade yapılmayacak.

Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerden, ayni ve nakdi yardım, avans, sübvansiyon, prim gibi tarımsal destekleme ve kredi kullanılması işlemlerinde çiftçilik belgesi aranmayacak. Buna bağlı Ziraat Odaları Birliği Kanunu ile Gelir Vergisi Kanununda ''çiftçi belgesi verilmemesi'' yönünde değişiklik yapıldı. Yasa, 1 Nisan 2007'den geçerli yürürlüğe girecek.