kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Yılmaz'ın kararı 'Kırat'ın yönü...

Çeyrek asırdır devam eden söylem dün noktalandı; merkez sağda DYP-Anavatan birleşmesi gerçekleşti.
Daha çok düğünlere mekan olan Ankara Dedeman Oteli Avizeli Salonu ise merkez sağdaki siyasi nikaha ikinci kez ev sahipliği yaptı; Adalet Partisi ile Demokratik Parti de 1979'da aynı salonda tekrar birleşmişti.
Merkez sağın iki lideri Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu'nun dün DP çatısı altında "merkezi bütünleştirme" kararına dönersek...
Karar DYP liderinin çalışma ofisi olarak kullandığı Celal Bayar Köşkü'nde dün sabaha karşı saat 03.00'te alındı.
Anavatan'ın ambleminden arı gitti, Türkiye haritası kaldı; DYP'nin "kıratının yönü de doğudan batıya çevrilerek" üzerine yerleştirildi.
Günün ilk saatlerine kadar süren tartışmanın odağındaki sorun da iki liderin açıklamasının ardından dün YSK Başkanı Muammer Aydın'ın "DP ismiyle seçime girebilirler" açıklamayla aşıldı.
Buna göre Anavatan ve DYP 2 Haziran'da kongrelerini yapacak. DYP, adını DP olarak değiştirecek; Anavatan da DP'ye katılma kararı alacak. Oy pusulasından iki partinin de adı çıkacak; DP adıyla seçime gidilecek.
Herhangi bir hukuki engelin çıkması halinde ise DYP çatısı altında seçime girilecek; sonrasında DP'nin kuruluşu sağlanacak.

Soldan beklenti
Merkez sağdaki bu birleşmenin sınırlı kalması da öngörülmüyor.
Bütünleşen iki parti de yeni oluşuma soldan da katılım sağlamayı hedefliyor.
İstek, DSP ile seçim ittifakını gerçekleştirmek.
Nitekim, DSP lideri Zeki Sezer, Anavatan lideri Mumcu ile aralarında temasın bulunduğunu dün gizlemedi.
"Sayın Ecevit'in vasiyeti var; merkez sağ ve sol bütünlüğü sağlamak zorundayız" tezini savunan bu kişilerin DSP'ye "kurumsal kimliğimiz kalsın, seçim ittifakı yapalım" önerisinde bulunduğu biliniyor.
Ayrıca, Hüsamettin Özkan, İstemihan Talay, Ali Ilıksoy'un da aralarında bulunduğu grup bu görüşe destek veriyor.
Öte yandan, eski ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın da temasta bulunduğu Hikmet Çetin, Mustafa Sarıgül, Celal Doğan, Prof. Onur Kumbaracıbaşı, Hasan Belovacıklı, Mehmet Toprak, Mehmet Tomanbay ve İsmail Değerli'nin de oluşuma katılması için çabalar başladı.
Celal Doğan dünkü sohbetimizde şöyle dedi:
"Benim bu oluşuma tek başıma katılımım yetmez. Merkez solun adresi kapalıysa Cumhuriyet değerlerine sahip olanlar bir araya gelsin; DSP kimliğini koruyup, bu oluşumla seçim ittifakı yapsın."
DYP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da merkez soldaki bu isimlerle görüşmek ve davette bulunmak üzere dün İstanbul'a gitti.

Mesut Yılmaz'ın kararı
Öte yandan DYPAnavatan birleşmesi için uğraş veren eski ANAP lideri Mesut Yılmaz ise dünkü sohbetimizde, "Baştan beri istediğim oldu" dedi.
Yılmaz, birleşmenin sadece merkez sağı kapsamaması, daha geniş katılıma yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yılmaz, "Bu, Türk siyasetinin kalbi olan merkezi işgalden kurtaracaktır, herkesi destek olmaya çağırıyorum" dedi.
Yılmaz, Hikmet Çetin, Celal Doğan, Mustafa Sarıgül ve arkadaşları ile de görüşüp oluşuma katkı sağlamalarını isteyeceğini söyledi.
Kendisinin oluşumun mimarı gibi gösterilmesinden rahatsızlık duyacağının altını çizen Yılmaz, devam etti:
"Bu benim değil, iki partinin ve liderlerinin başarısıdır. Haftaya Rize'ye giderek hemşerilerime, 'Oluşuma destek verin' çağrısında bulunacağım."
Mesut Yılmaz'ın, "Milletvekilli adayı olacak mısınız?" soruma verdiği şu yanıt dikkat çekiciydi:
"Türkiye'yi kendisinden daha çok önemseyen herkesi bu harekete desteğe çağırıyorum. Arkadaşlar bağımsız aday olmamı istiyor; ama ben bu harekete destek vermek isterim."