kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
KEMAL DERVİŞ Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Derviş, seçimlerden kısa süre önce kamuoyu karşısına çıkacak

Paranın efendileri İstanbul'da buluşuyor

SEÇKİN ÜREY
Seçimlere bir ay kala yapılacak iki önemli toplantı için OPEC Başkanı Al Hamli, AB Ekonomi Komiseri Almunia, Kemal Derviş, OECD Genel Sekreteri Gurria gibi isimler İstanbul'a geliyor..
Meclis'in yeni üyelerini belirlemeye hazırlanan Türkiye'de seçimlere bir aydan kısa bir zaman kala iki önemli toplantı yapılacak. Geçmişte siyasi gerilim arttığında evsahipliği yapacağı uluslararası toplantıların ertelenmesine şahit olan Türkiye, biri OECD diğeri de dünya enerji sektöründe saygı gören analiz ve strateji şirketi Cambridge Energy Research Associates (CERA) tarafından düzenlenecek iki zirveye evsahipliği yapacak. İstanbul'da 25-30 Haziran arasında düzenlenecek toplantılara katılacak toplam 1200 kişi arasında uluslararası kabul görmüş yıldız isimler yer alıyor. İlk olarak 25-28 Haziran'da CERA'nın DEİK'in katkısıyla düzenlediği "Batı Doğu'yla Buluşuyor: Enerji Güvenliğinin Yeni Sınırları" toplantısı yapılacak. Toplantıya çeşitli ülkelerden enerji sektöründe kariyer yapan yaklaşık 300 kamu ve özel sektör görevlisi gelecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katılması beklenen toplantının yıldızı ise aynı zamanda petrol karteli OPEC'in başkanlığını yürüten Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Muhammed bin Dhaen Al Hamli olacak. OPEC Başkanı toplantı boyunca iki defa katılımcılara seslenecek. CERA toplantısına katılacak bir diğer önemli isim ise son zamanlarda duyarlılığın giderek arttığı küresel ısınma konusunun bir numaralı aktörü olacak. Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli Başkanı R. K. Pachauri, 27 Haziran'daki öğle yemeğinde bir konuşma yapacak. Pachauri'nin başkanlığını yürüttüğü Panel, mayıs başında açıkladığı raporda küresel ısınmanın dünyaya zararının engellenmesi için hava sıcaklığı ortalamasının sanayi çağı öncesi dönemin en fazla 2 derece üzerine çıkmasını sağlayacak tedbirler alınmasını istedi.

ERDOĞAN KATILACAK
OECD'nin "Toplumların ilerlemesini ölçmek" temasıyla düzenlediği 2. Dünya Forumu'da 27-30 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak. Toplantıya ismi Dünya Bankası Başkanlığı için de geçen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, AB Ekonomi ve Para Politikaları Komiseri Joaquin Almunia ve Birleşmiş Milletler Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jose Antonio Ocampo gibi isimler katılacak. Yapılacak toplantılar sayesinde Avrupa Merkez Bankası'nın iki önemli ismi de bir ay içerisinde Türkiye'yi ziyaret etmiş olacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, 1 Haziran'da Ankara'da, Yönetim Kurulu Üyesi Jose Manuel Gonzales-Paramo da İstanbul'da İstanbul'da konuşacak.
Haberin fotoğrafları