kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Tefeciden kurtulduk, gübre ve mazotu 5 taksitle alıyoruz'

FURKAN ALP
Çiftçilerin artan girdi maliyetleri yüzünden tarlalarını işleyebilmek için tefecilerin eline düştüklerine dikkat çeken Sökeli çiftçi İsmail Ayhan, "Üretici Kart'tan sonra tefecilerden kurtulduk; artık gübreyi, hatta ikinci el traktörü bile 5 taksitle alabiliyoruz" dedi..
Türkiye'nin pamuk ambarı olarak adlandırılan Söke Ovası'nda 30 yılı aşkın bir süredir tarım yapan ve bu yıl 170 dönümü pamuk, 55 dönümü ise buğday olmak üzere toplam 225 dönümlük arazisine ürün eken çiftçi İsmail Ayhan, Denizbank'ın Türk çiftçilerine yönelik pazara sunduğu 'Üretici Kart' sayesinde tefecilerin elinden kurtulduklarını söyledi. Söke'nin 3 bin nüfuslu Atburgazı Köyü'nde ikamet eden ve 5 nüfuslu ailesini tarım ile geçindiren Ayhan, son 5 yıldır özellikle çitfçinin üretim maliyetlerinde büyük artışlar yaşandığını, girdilerin yüksek olması nedeniyle Türk çitftçisinin ürününü hasat etmek için tefecilerden para alma noktasına kadar geldiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl gübrenin kilosunun 480 kuruş olduğunu bu sene ise gübreyi 760 kuruştan aldıklarını kaydeden Ayhan, "2006'da 10 YTL'ye aldığımız pamuk ilacı bu yıl 25 YTL'ye kadar yükseldi. 1 kilo pamuk tohumu 4 YTL oldu. Mazot 2.3 YTL oldu. 2001'de 1 kilo pamuk sattığımız zaman 2 litre mazot alırdık" dedi. Bir yılda toplam 15 bin YTL'lik mazot kullandığını bildiren Ayhan, iki traktörünün ekim dönemlerinde günde 160 litre mazot ihtiyacı olduğunu anlattı. Üretici Kart ile mazotu artık bir kerede toptan aldığını ve 5 ay boyunca sıfır faiz ile geri ödediğini söyleyen Ayhan, böylece yakıt masrafının 2 bin YTL azaldığını açıkladı.

BORÇ ÖDEME ENSTRÜMANI OLDU
Her yıl sermayelerinin küçüldüğüne dikkat çeken Ayhan, Üretici Kart'tan önce aynı köyde çiftçilikle uğraşan birçok kişinin tarlalarını ekmek, ürünlerini hasat etmek için tefecilerden aylık yüzde 12'lere varan faiz oranları ile para satın aldıklarını kaydederek, "Artık mazotu, gübreyi, zirai ilaçları, hatta ikinci el traktörümüzü bile 5 taksitle alıyoruz" diye konuştu. Eskiden tarım kredisi almak için bankaya gittiklerinde kendilerinden hatır çekleri istendiğine işaret eden Ayhan, bankacılık sektöründeki rekabetin en çok çitftçileri sevindirdiğini artık ihtiyaçları kadar kredi kullanabildiklerini dile getirdi. Tariş'in ödemelerinde genellikle gecikmeler yaşandığını söyleyen Ayhan, bu durumda Üretici Kart'ı borç ödeme enstrümanı olarak kullandıklarını anlattı.
Haberin fotoğrafları