kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Olmayan yetkiyle 103 milyon $'lık rant

Ercan SARIKAYA / MERKEZ
İstanbul Valiliği, Delta İnşaat'la yaptığı protokolde emsali, yetkisi olmamasına karşın artıracağını taahhüt etti. İddiaya göre değişikliğin Delta'ya sağladığı rant 103 milyon $..
İstanbul Valiliği'nin, Delta İnşaat'a şehrin değişik bölgelerinde 13 okul yapma karşılığı verdiği arsa için yaptığı protokole, yetkisi olmamasına karşın, emsal değerini 1'den 1.5'e çıkaracağını koydurduğu ortaya çıktı. CHP konuyu idare mahkemesine taşırken CHP İstanbul İl Genel Meclisi Grup Başkanı Necla Türkoğlu, "İmar planı yapma hakkı Meclis kararında yok" diyerek tepki gösterdi. İlginç gelişmeler Ataköy Konakları inşaat işini TOKİ'den ihaleyle alan Delta Proje İnşaat'ın, inşaat alanındaki 8 bin metrekarelik okul alanını alışveriş merkezi projesine katmak istemesiyle başladı. Şirketin planı, kendisine ait ve ticaret alanı olarak görünen 15 bin metrekarelik alanla birleştirerek alışveriş merkezi yapmaktı. Harekete geçen Delta İnşaat, Valiliğe "Bu arsa karşılığında İstanbul'un başka yerlerinde 3 okul yaptıralım" önerisini iletti. Ancak İstanbul İl Genel Meclisi, AKP'li üyelerin oy çokluğuyla "3 okul az, 13 okul yapılmalı" diye karar alarak, bu kararı Delta İnşaat'a bildirdi. Şirket de öneriyi kabul etti. Ardından 26 Nisan'da İstanbul Valisi Muammer Güler'in de katılımıyla protokol imzalandı. CHP ise Meclis kararının iptali için mahkemeye başvurdu.

İLGİNÇ PROTOKOL
Ancak protokolün imzasının ardından ilginç bir rant iddiası gündeme geldi. Neden ise Valilik ile imzalanan protokolün 7'nci maddesi. Maddede; "Mülkiyeti İdareye (valilik) ait bu taşınmazla ilgili imar plan değişikliği idare tarafından yapılacak. Değişiklik emsal 1.5 ile birinci bodrum emsale dahil değil ve bitişikteki 63 no'lu parsel ile tevhit edilebilir şekilde yapılacaktır" deniyor. Bu madde ile 1 emsal gözüken 8 bin metrekarelik okul arsası ile 15 bin metrekarelik ticaret arsasının birleştirilmesi, emsalin 1.5'e çıkartılması ve 23 bin metrekare bir bodrumun emsal dışı tutulmasını Valiliğin yapacağı taahhüt altına alınıyor. Yapılacak değişiklikler ile 11 bini yer üstünde olmak üzere toplam 34 bin metrekare ek inşaat alanı sağlandığı belirlendi. Bölgede metrekare inşaat bedelinin 3 bin dolar olduğu varsayımıyla emsal değişiminin şirkete 103 milyon dolar rant sağladığı hesaplanıyor.