kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

54 Robert'li ABD'deki en iyi üniversitelere kabul edildi

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
Amerikan Robert Kolej'in son sınıfındaki 54 öğrenci aralarında MIT ve Harvard gibi yurtdışındaki ünlü üniversitelere kabul edilirken, aldıkları yıllık burs miktarı bir milyon 900 bin dolara ulaştı..
İLİŞKİLİ HABERLER
54 Robert'li ABD'deki en iyi üniversitelere kabul edildi
Her yıl mezunlarının en az yüzde 35'ini, büyük çoğunluğu ABD üniversiteleri olmak üzere yurtdışına gönderen Robert Kolej, bu yıl da geleneği bozmadı. İstanbul'da bulunan bu köklü okulun son sınıfta okuyan 170 öğrencisinden 54'ü, Harvard, MIT, Yale, Stanford, Oxford, Princeton, Cornell gibi dünya çapında ünlü üniversitelere kabul edildi. Öğrenciler daha çok teknoloji ağırlıklı üniversiteleri ve teknoloji bölümlerini tercih ederken üniversitelerden aldığı yıllık burs miktarı 1.9 milyon dolar oldu.

YILLIK 45 BİN DOLAR BURS ALDI

Başarılı öğrenciler arasında, işadamı Bülent Eczacıbaşı'nın kızı Esra Eczacıbaşı Harvard'a kabul edilirken, Nobelli yazar Orhan Pamuk'un yeğeni ve Boğaziçi Üniversitesi'nde ekonomi profesörü Şevket Pamuk'un kızı Zeynep Pamuk, Yale Üniversitesi'ne girdi. Kabulü en zor üniversitelerden biri olan ABD'deki MIT'ye (Massachusetts Institute of Technology) ise Robert Kolej öğrencilerinden Yasemin Gökçe, dört yıl sonra tam burs ile girmeye hak kazanan öğrenci oldu. MIT'den yıllığı 45 bin dolarlık burs alan Yasemin, ev kadını bir anne ile emekli bir subayın tek çocuğu. Sinirbilim alanında öğrenim görecek Yasemin, "Beyin cerrahisi alanında çalışmak istiyorum" diyor.

BEDELİ: KDV HARİÇ 21 BİN 982 YTL
Peki Robert Kolej'in sırrı ne? Beş yıldır Robert Kolej'de öğrencilere yurtdışı üniversiteler konusunda danışmanlık yapan Anne Kozlu bu soruya, "Çünkü onlar seçilmiş öğrenciler" diyerek cevap veriyor. Kozlu, 170 lise son sınıfı öğrencisinden 60'ının yurtdışındaki okullara başvurduğunu ve 54'ünün kabul edildiğini söylüyor. Kozlu, "15 öğrenci tama yakın, altı tanesi ise kısmen burs aldı. Aldıkları toplam burs yıllık bir milyon 900 bin dolar değerinde" diyor. 18-20 kişilik sınıflarda eğitim gören öğrencilere göre ise başarılarının sırrı, okullarında aldıkları eğitimden kaynaklanıyor. Çocuğunu Robert Kolej'de "gündüzlü" okutmak isteyenlerin, KDV hariç yıllık 21 bin 982 YTL ödemesi gerekiyor. Çocuğunu yatılı okutmak isteyenlerden ise KDV hariç 33 bin 220 YTL isteniyor.