kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dokuz yıllık esaret film gibi bir kaçış

Kolombiya'da polis memuru, bir köye baskın yapan FARC örgütü tarafından rehin alındı. 9 yıllık esaret sonrasında gerillaların bir anlık dalgınlığı, özgürlüğün kapılarını araladı. Esir kampından kaçtı, 17 gün ormanda yol aradı, meslektaşları onu kurtardı..
Tam dokuz yıl önce, görev başında rehin alındı. Aradan geçen yıllarda kendisinden hiç haber alınamadı. Yaşadığına dair tek bir kanıt yoktu. Esaret yılları, her ay bir başka kampa sürüklenerek geçti. Her gece kaçmaması için bir başka esire zincirlenerek uyumasına izin veriliyordu. Çok az yemek yiyor, gerillalar dışında hiçbir insan görmüyordu. Dış dünyada olup bitenden bihaberdi. Ta ki nisan ayının son gününe kadar... Genç polis memuru Jhon Frank Pinchao, yıllarca beklediği anı bir sabah yakaladı. Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da 43 yıldır saldırılar düzenleyen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) militanlarının kaçırdığı Pinchao, kurtulmayı başardı.

'BOYNUMDAN ZİNCİRLEDİLER'
Gerillaların kampından kaçtıktan sonra 17 gün boyunca Amazon'da yaşam mücadelesi veren Pinchao, yaşadıklarını anlattı: "Her ay bizi bir başka kampa taşıyorlardı. Rehineler birbirlerine boyunlarından zincirlerle bağlıydı. Ben de bağlı olduğum diğer rehineyle birlikte uyuyordum. Bir gece zincirin açık kaldığını fark ettim. Bu, yıllardır beklediğim andı. Kamptan kaçtım. Ormanda 17 gün yürüdüm. Nehirleri geçmek için yüzdüm, yakalanmamak için bazen emekleyerek ilerledim. Ağaçların üstünde uyudum. Bitkilerde beslenerek hayatta kaldım. Sonunda dün (önceki gün) bir narkotik polis devriyesini gördüm. İşte bu, dokuz yıllık esaretimden kurtulduğum andı..."

ÜLKENİN YÜZDE 40'I ONLARDA
Pinchao, 2002'deki uçakları düşürülen ABD'li üç kişi ve 2002'de başkanlık için yarıştığı dönemde kaçırılan Senatör Ingrid Betancourt'la birlikte tutulduğunu söyledi. Diğer esirleri en son 28 Nisan günü gördüğünü anlatan Pinchao, esirlerin hepsinin kötü beslenmekten hastalandığını ancak durumlarının iyi olduğunu söyledi. FARC, aralarında siyasilerin de bulunduğu 58 rehinenin hapisteki örgüt üyeleriyle takas edilmesi için Devlet Başkanı Alvaro Uribe ile 4 yıldır pazarlık yapıyor. 20 bin üyeli örgüt, ülke topraklarının yüzde 40'ının kontrolünü elinde tutuyor.