kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Vekil pazarlığı nişanı attırıyor

ŞENOL ATEŞ
DSP'nin görüşmelerde 550 kişilik milletvekili listesinin 275'ini istediği, en az 20 DSP'linin seçilmesi garanti yerlerden konulmasını istediği konuşuluyor. CHP ise 12 milletvekili öneriyor..
Seçimde işbirliği görüşmelerini sürdüren CHP ve DSP heyetleri, 'hakkaniyet formülü'nde anlaşamıyor. İzmir mitinginde liderlerin bir araya gelmemesi tam bir hayal kırıklığı yaratırken, DSP lideri Zeki Sezer'in bütün ısrarlara rağmen Deniz Baykal'ın yanına gitmemesi, "Bu iş olmuyor" yorumlarına neden oldu. Kulislere yansıyan bilgiye göre, DSP'nin istekleri şöyle:
* DSP, 550 milletvekili listesinin 275'ini istiyor. Seçilecek yerden olmasa da bu DSP teşkilatlarına moral verir.
* 81 il için belirlenen listelerde mutlaka seçilecek yerlerde DSP'li bir aday olmalı.
* DSP'ye mutlaka grup kuracak sayı garantisi verilmeli. Bu milletvekilleri ayrılıp DSP'ye geçebilmeli.
* Böylece iki sol partinin grubu olacak. Laiklikte, cumhuriyette, Atatürk'e bakışta farkı olmayan iki parti olarak gerek genel kurulda, gerekse komisyonlarda grup olmanın avantajını kullanacak.
* Son seçimde yüzde 19 CHP, yüzde 1-2 biz aldık. Ama 1999'da da yüzde 22 biz almıştık, onlar baraj altında kalmıştı. Hakkaniyet ölçüsünde buna bakılmaz. 4-5 yıl sonra tersi olabilir.
* En az 20 DSP'li garantili seçilecek yerlerden aday gösterilmeli. İstanbul'dan 6, İzmir'den 4, Ankara'dan 2 DSP'linin seçilme garantili yere konulması iyi olur. CHP ise, DSP'nin isteklerine şu görüşlerle karşı çıkıyor:

CHP PENCERESİ
* 550 kişilik listenin yarı yarıya paylaşılması hakkaniyet ile bağdaşmaz. Örgütümüze bu kez biz anlatamayız.
* 81 ilden seçilebilecek yerlere DSP'lilerin yerleştirilmesi söz konusu olamaz. Bizim, 2002'de milletvekili çıkaramadığımız 18 il var. Bu, boşalmalarla birlikte 23'e çıktı. Geri kalan illerde kaç milletvekili çıkaracağız ki? Bu hesaba göre 56 milletvekili eder ki bu kabul edilemez. Buna bizim örgüt ikna olmaz.
* 4 partinin girme olasılığı olan Meclis'te, son seçimlerde alınan oy oranlarına bakılırsa 125-130 arası milletvekili gelebilir. Hakkaniyetle bakılırsa, oy oranları da düşünülürse grup kuracak sayı fazla. Bu hesaplara göre 10-12 milletvekili olabilir.
* Biz gelecekte ayrışmayı değil, bütünleşmeyi sağlayacak bir birliktelik istiyoruz.
* İşi o noktaya götürmek istemeyiz ama, oy oranlarımız ortada. Bunu yok sayamayız. DSP, "En kötü olasılıkla yüzde 7'nin üzerinde oy alırız. Bu durumda Hazineden devlet yardımı almaya hak kazanırız. Bu trilyonlar eder. Biz CHP'den seçime girerek veya DSP olarak seçime girmeyerek trilyonları bulan bu paradan fedakarlık ediyoruz" görüşünü dile getirdiler.