kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
İzmir'de düzenlenen "Cumhuriyet Mitingi'' uluslararası haber ajansları tarafından geniş biçimde aktarıldı, New York Times, Le Monde gibi büyük gazetelerin internet siteleri de mitingi manşet yaptı. İngiliz haber ajansı Reuters, mitingin devam ettiği sırada, yüz binlerce Türk'ün "ülkenin laik kalması için'' İzmir'de sokaklara döküldüğünü belirtti. Fransız Haber Ajansı AFP ise, İzmir'deki mitingi abonelerine, "Türkiye'de laiklik yanlısı yeni gösteri'' başlığıyla duyurdu. ABD'nin Associated Press (AP) ajansı, "Genel seçim öncesinde bir güç gösterisi'' olarak nitelendirdiği miting için laiklik yanlısı yüz binlerce Türk'ün sokaklara döküldüğünü kaydetti. İşte dış basında miting hakkında yer alan ifadelerden bazı örnekler:

* CNN (ABD): 1 milyon Türk, ülkenin en büyük üçüncü kentinde sokağa döküldü. Ege kıyısındaki İzmir, hep laikliğin bir kalesi olarak kabul edildi ve İslamcı partiler bu kentte hep zayıf sonuçlar elde etti. Başka kentlerden de akın eden binlerce kişi trafiği kilitledi.

* International Herald Tribune (İngiltere): Yüz binlerce laik Türk, deniz kıyısındaki meydanda gösteri düzenledi. Gösteri, 22 Temmuz'daki genel seçimler öncesinde bir güç gösteriydi. Romantik çiftlerin yürüyüş yaptığı Kordon'da binlerce kişi toplandı.

* Washington Post (ABD): Ülkenin bu en büyük üçüncü kentinde sokaklar, ordu kışlaları Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle bezenmişti. AKP aleyhindeki gösteriler, Türkler arasındaki önemli bir bölünmeyi de su yüzüne çıkardı.

* Belfast Telegraph (İrlanda): Polis, kalabalığın 200 bin kişi kadar olduğunu söyledi. Ancak rakam bunun çok çok daha üstündeydi. AA