kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Doğal ürün için tavuk ve ineğe leasing geliyor

Mahmut Sancak
Marketlerde katkı maddesiz ürün bulabilmek neredeyse imkânsız. İsviçre'de doğal süt ürünü isteyenler inek kiralamaya başladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Doğal ürün için tavuk ve ineğe leasing geliyor
Gıda sanayisinin ürettiği ürünlere alternatif olarak geliştirilen "biyo" ürünler tüm dünyada büyük ilgiyle karşılanıyor. Ancak tamamen doğal ortamda üretildiği ileri sürülen bu ürünler miktar bakımından yeterli sayıda bulunamazken yüksek fiyatlarıyla da dikkatleri çekiyor. Bu nedenle özellikle Avrupa'da birçok şirket veya kuruluş kendi "biyo" ürün ihtiyacını karşılamak için küçük çaplı çiftlikler kurmaya başladı. Ancak bu girişim de çok zahmetli ve hayvancılık bilgisi gerektirdiği için çoğu kez başarısızlığa uğradı. İsviçre'de geliştirilen yeni bir sistem ise bu alanda adeta yeni bir talep patlamasına neden oldu: İnek veya tavuğa leasing dönemi.

ÖZGÜRCE BESLENİYOR
Özellikle otel, hastane ve çocuk yuvaları gibi kuruluşların büyük ilgi gösterdiği yeni sisteme göre şirketler hayvan sahipleriyle anlaşarak inek kiralıyor. Normalde suni yemlerle beslenen ineklerin aksine "anlaşmalı" inekler otlaklarda özgürce besleniyor ve ürünleri katkı maddesiz olarak hazırlanıyor. Ortaya çıkan maliyet ise ineği kiralayan şirketler tarafından karşılanıyor. Başta oteller olmak üzere bu ürünleri alan kuruluşlar reklamlarında kullandıkları süt ürünlerinin tamamen katkısız olduğunu ve hatta sütü aldıkları ineğin ismini dahi vererek büyük ilgi topluyor.

SÖZLEŞMELİ İNEK
Dileyen müşterilere adı geçen 'kiralık ineği' ziyaret edip gerçekten açık havada otlayıp otlamadığını görme fırsatı da veriliyor. İlk olarak iki yıl önce deneme mahiyetinde başlanan sistemin tutması üzerine özellikle İsviçre'nin kuzey kantonlarında sözleşmesiz ineğin kalmadığı belirtiliyor.