kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yoksul vatandaşa özel 'ekmekkart'

HACER GEMİCİ
İstanbul Halk Ekmek büfelerine konulacak olan POS makineleri sadece yoksul vatandaşın elindeki kart ile işleyecek. Yardıma muhtaç vatandaşın istediği büfeden 4 ekmek alma hakkı var Kartlar, her biri yakaşık 220 Euro değerindeki POS cihazlarıyla kullanılacak. Makinalar telefon hattına ihtiyaç duymadan çalışacak. Sistem ilk etapta 600 noktaya yerleştirilecek..
Kart kullanımında son nokta bu kez yoksul vatandaşa yönelik olarak planlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendisine bağlı olan Belbim aracılığı ile yoksul vatandaşa ekmek dağıtımında kullanılmak üzere 'kart' yapılması talimatı verdi. Yine Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Halk Ekmek büfelerinde kullanılabilecek 'ekmekkart'ı olan, bu kartla herhangi bir ücret ödemeden günde dört ekmek alabilecek. Kartları okuyacak POS makineleri bazı halk ekmek büfelerine yerleştirilmeye başlandı bile. Hedef yoksul vatandaşa düzenli ekmek dağıtımı, bu sırada daha önce yaşandığı gibi bazı kötü niyetli kişileri önlemek.

3 BİN NOKTAYA ULAŞACAK
Söz konusu projede yazılım bölümünde yer alan Planet'in Genel Müdürü Alpay Sidal, İstanbul Belediyeleri Bilgi İşlem Sanayi ve Ticaret AŞ, yani Belbim ile birlikte projeyi yürüttüklerini ifade ederek, "Bir kişi kartın geçtiği herhangi bir büfeden günde sadece dört ekmek alacak, beşincisinde kart onay vermeyecek. Yazılımı yaptık, şu anda onay bekliyor. Bizim bildiğimiz, ilk etapta 600 noktada uygulama başlayacak. Daha sonra bu sayı 3 bine ulaşacak" dedi. Söz konusu kartları çalıştıracak POS cihazlarının değerinin yaklaşık 220 Euro olacağını da dile getiren Sidal, makinelerin telefon hattına ihtiyaç duymadan çalışır olarak dizayn edildiğini söyledi.

KUPONUN SAHTESİ YAPILMIŞTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1989'dan beri beş kişiden kalabalık yoksul ailelere yönelik bedava ekmek projesi uyguluyordu. Başvuruda bulunan ailelere günde ikişer ekmek için kupon veriliyordu. Bu kuponlarla ilgili olarak 2004 yılında bir sahtekarlık yaşanmıştı. "Halk Ekmek'in dağıtımını yapan şirkette çalışan 15 şoför yoksul vatandaşlara verilen bedava ekmek kuponlarının sahtesini yaparak yaklaşık 1 milyon YTL vurgun yapmakla suçlanmıştı. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Doku Projesi çerçevesinde İstanbul'da yaşayan ihtiyaç sahiplerine yapılan ücretsiz ekmek dağıtımında kullanılacak olan kart sistemi usulsüzlüklerin önüne geçmeyi de hedefliyor.
Haberin fotoğrafları