kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tüketiciye fatura kabartan EGO'ya inceleme

OLCAY AYDİLEK
EPDK, Eskişehir'in ardından Ankara'daki EGO'da da doğalgaz abonelerini mağdur eden 'katsayı vurgunu'nu ortaya çıkardı. Soruşturmada, Ankaralı binlerce abonenin doğalgaza, tükettiğinden daha çok para ödediği belirlendi..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ESGAZ'ın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO'da da doğalgaz abonelerini mağdur eden 'katsayı vurgunu'nu ortaya çıkardı. EPDK'nın soruşturmasında EGO'nun doğalgazda tüketim miktarının hesaplanmasına yardımcı olan ve 'k faktörü' olarak adlandırılan katsayıda gerekli düzeltmeleri yapmadığı için Ankaralı binlerce abonenin, doğalgaza tükettiğinden daha çok para ödediği belirlendi.

FAZLA PARA ÖDENDİ
EPDK, ESGAZ'ın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO'da 'k faktörü' kapsamında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Kurum, Ankaralı binlerce abonenin, EGO'nun gerekli düzeltmeleri yapmaması nedeniyle doğalgaza, tüketimlerinin üzerinde para ödediğini belirledi. Soruşturma sonucu kurula sunuldu. Birkaç haftadır kurul gündeminde bulunan soruşturmayla ilgili olarak EGO hakkında en kısa sürede karar verilmesi beklenirken ESGAZ'ın tersine EGO'da ön ödemeli sayacın kullanılmasının karar vermeyi zorlaştırdığı kaydedildi. EPDK yetkilileri, ön ödemeli sistemlerde doğalgazın alındığı tarihle, tüketildiği tarih arasında fark olduğunu belirterek, "ESGAZ'da, doğalgaz tüketiminin ardından fatura çıkarılıyor. EGO'da ise abone, yeri geldiğinde ağustos ayında doğalgazı alıp kartına yükletiyor ve gazı ocak ayında tüketiyor. Bu nedenle abonelerin katsayıya bağlı olarak uğradıkları zararı tespit etmek çok kolay değil" dedi.

DİĞER İLLER DE İZLEMEDE
ESGAZ ve EGO'da yaşanan katsayı sorununu dikkate alan EPDK, doğalgaz kullanan diğer illeri de yakından izlemeye başladı. EPDK'nın, bu konuda her türlü ihbar ve şikâyeti değerlendirdiğini belirten yetkililer, sektörde denetimlerin tam gaz devam ettiğini kaydetti. EPDK'nın tespitlerinin ardından ESGAZ, 2002 ile 2006 yılları arasında tahsil ettiği yaklaşık 10 milyon YTL'yi abonelerine iade etmişti. EPDK'nın Ankara için de benzer bir karar vermesi durumunda EGO, binlerce abonesine öngörülen miktardaki farkı ödeyecek.
Haberin fotoğrafları