kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy de hisleriyle değil beyniyle karar verecek

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
* Nicolas Sarkozy cumhurbaşkanı olunca, Türkiye'nin AB üyeliği süreci sekteye uğrayacak korkusu yayıldı. Çünkü Sarkozy'nin Türkiye konusundaki olumsuz tavrı çok net... Ben size söyleyeyim. Birçok ülkede böyle şeyler olmuştur. Fransa çok önemli bir ülke. Tarihine bakın. Demokrasiye, halkın özgürlüğüne önem vermiş bir ülke. Bu ülkenin kültürü kuvvetli. Herhangi bir şekilde, bir tek kişinin arzusu ya da söylemiyle ülkenin devam eden politikası değişemez.

* Ama bu cumhurbaşkanı gibi güçlü bir isimse... Olabilir. Ama daha öncekiler bu kadar güçlü değil miydi ki? Güçlüydü.Ama hepsi de kendi hisleriyle değil, beyinleriyle karar verdi hep. Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ün bir sözünü hatırlarım. De Gaulle İngiltere'den çok iyi hislerle ayrılmadı. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise "Sorunları kalbimizin hislerine göre değil, beynimizin muhakemesine göre çözmeye çalışmamız gerekir" derdi. Yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy de kanaatimce Fransa'nın bütününü ilgilendiren konularda aynı şekilde davranacak. Türkiye laflarla bir kenara itilecek bir ülke değil. Türkiye'nin esasen Avrupa Birliği ile ilişkilerinin boyutu görüldüğü zaman Sarkozy de önemini anlayacaktır. Ankara Anlaşması'nın yapıldığı tarih olan 1963'ten beri 43 yıldır tam üyeliği beklemekteyiz. Bugün hiç kimsenin bu kadar uzun bir süreçten sonra, Türkiye'yi de bu kadar yıl beklettikten sonra ve anlaşmaları çerçevesinde AB'ye sağladığı çıkarları hiçe sayarak, "Ben bu hakları tanımıyorum, benden önce Türkiye'ye bu hakkı teyit edenler hatalı. Türkiye Avrupa'da yer alan bir ülke olarak kabul edilemez, Asya'ya aittir ve Türkiye'nin bu haklarını tanımıyorum" diyemez ve demeye pek hakkı yoktur.

* Sarkozy'yi kişisel olarak tanır mısınız? Onunla kişisel bir temasım olmadı. Yakınındaki insanlarla oldu. Bundan sonra temasım olabilir.

* Konuşmanızdan anlıyorum ki, Sarkozy sizi hiç tedirgin etmemiş... Katiyetle. Sanmam ki yeni cumhurbaşkanının danışmanları ve kurulacak hükümetin görüşü alınmadan bir icraata geçilebilsin, Türkiye gibi önemli bir ülkeyi gözden çıkarmaya cesaret edilsin.