kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Hakan Çağlar

'Seçimlerden sonra konutta ikinci kez patlama yaşanacak'

MENEKŞE ATASELİM
Türkiye'nin seçim havasına girmesiyle konut piyasasının sakinleştiğini söyleyen Emay-İpek Yönetim Kurulu üyesi Çağlar, "Eylülden sonra ikinci 2005 yaşanacak. Bu fiyatları artırabilir. Ev almak isteyen bu fırsat dönemini kaçırmasın" diyor..
Gayrimenkul sektörünün altın dönemini yaşadığı 2005 yılında TOKİ'nin hasılat paylaşımı modeli ile ihale ettiği ilk proje olan Ataşehir Kentplus'ın teslimini geçtiğimiz hafta yapan Emay-İpek konsorsiyumu, Anadolu yakasındaki ikinci projesi Kartal Kentlus'ın inşaatına başladı. Ataşehir'deki 2 bin konutu 9 ayda sattıklarını ve Kartal'daki projeyi buradan artan talep için başlattıklarını söyleyen Emayİpek Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, seçim nedeniyle konut alma planlarının erteleneceğine inanmıyor. Çağlar, yeni proje üretmek için riskli bir dönemde olmadıklarına, piyasadaki durgunluğun akıllı alıcılar tarafından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Çağlar, "Şu anda fiyatlar sabit, kimse zam yapmaz. Ama seçim sonrası istikrar geri gelince yüzde 30 zam da gelecek. Sektör, ikinci 2005 patlamasını yaşayacak. Ev almak isteyen seçim dönemi avantajını şimdi kullansın. Beğendiği konutu beklemeden alsın" diyor.

BELİRSİZLİK ORTAMI OLUMLU OLDU
* Batı Ataşehir'in ilk TOKİ projesini teslim ettiniz. Ev sahiplerinden nasıl tepkiler geldi? İnşaata sektörün en hareketli dönemimde Eylül 2005'te başlamıştık. Emlak GYO'nun 3 projesi var aynı bölgede; ilk önce biz teslim ettik. Herkes çok mutlu. İnanılmaz bir hava var içeride. Tatil köyü gibi oldu diyorlar. İnsanların beğenisini kazanmak bizi mutlu ediyor. Avrupa yakasında ise Mimarsinan Kentplus'ın teslimini öne çektik. Haziranın ikinci haftasında artık maketten değil, bitmiş konutların satışını yapacağız. Böylece hem değer yükselecek, hem de herkes evin içini görüp alacak. Ataşehir'deki daireler için teslimden sonra inanılmaz talep oldu. Dairelerin değeri iki haftada yüzde 10 arttı. İkinci el satışlar yapılıyor.

* Türkiye'de yatırım için biraz riskli bir dönemde Kartal'daki projeye başlıyorsunuz... Kartal'daki projeyi yapmamızdaki en önemli etken Ataşehir'den artan talep. Oradan daire alamayanlar Kartal için talep oluşturdu. Türkiye'de yaşamak çok heyecanlı, iş yapmak da dalgalı denizde yüzmek gibi. Ama iyi yüzen karayı bulur. Her sene yeni bir şey oluyor. Seçim de olumlu etkili edecek bence. İstikrar yeniden gelecek. Ancak bu dönemde ev alanlar çok karlı çıkar. Buna hiç şüphe yok.

* Seçimlerden sonra konutta fiyatlar yükselecek mi? Şu anda konut almak isteyenler iyi evi nerede bulursa hemen alsın! Çünkü konut piyasası dinlenme aşamasında. Firmalar agresif olarak fiyatla oynamıyor ama bugün almayanlar 2008'de bu fiyata daire bulamayacaklar. Arsa fiyatları düşmeyecek çünkü. Arsa maliyetleri ne kadar artarsa konutta fiyat o kadar artacak. Ben yüzde 30 zam olacak diye düşünüyorum. Bu belirsizlik ortamı konut almak isteyenler için olumlu bir gelişme. Yatırımı yapmak isteyenler değerlendirsin bu fırsatı. Eylülden sonra büyük hareketlenme olur. İkinci 2005'i yaşarız. Seçim bitince öyle ya da böyle bir istikrar olacak. Bu saatten sonra hiçbir şekilde emlak değerini yitirmez. Ancak malın para etmediği zaman öyle bir şey olur. O da afet zamanıdır.