kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

POAŞ'ın borcu 'kuşa döndü'

Petrol Ofisi, faiz hariç 1 milyar YTL'yi aşan vergi borcu ve cezasında Maliye ile uzlaştı. Vergi borcunun yarısı sıfırlanırken, POAŞ'ın ödeyeceği toplam tutar 275 milyon YTL'ye düşürüldü. Şirket bunu 30 günde ödeyecek..
Petrol Ofisi'nin faizleri hariç 1 milyar YTL'yi aşan vergi aslı ve cezasında indirim yapıldı. Doğan Şirketler Grubu'nun ana ortağı olduğu Petrol Ofisi, Maliye Bakanlığı ile 2002-2006 yıllarını kapsayan vergi borcu için uzlaşmaya vardı. Uzlaşmaya göre POAŞ'ın 359 milyon YTL olan vergi borcunun yarısı sıfırlanırken, 625 milyar YTL'lik ceza da 93 milyon YTL'ye indirildi. Böylece 1 milyar YTL'lik toplam ödeme talep edilen POAŞ'tan Maliye, uzlaşma sonrasında vergi aslı ve ceza ile birlikte 275.3 milyon YTL alacak. Petrol Ofisi bu tutarı bir kerede 30 gün içinde peşin olarak ödeyecek. Bu uzlaşma ile gelen indirim haberi ile Petrol Ofisi hisseleri dün borsada yüzde 5.4 prim yaptı. Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi mart ayında Petrol Ofisi'ne, 2002-2006 yıllarını kapsayan dönem için faizler hariç 985.5 milyon YTL vergi aslı ve ceza ödemesini tebliğ etmişti. Vergi dairesi, 359.99 milyon YTL vergi aslı ve 625.51 milyon YTL vergi cezası talep etmişti. Bu tutarın faiziyle birlikte 1.2 milyar YTL'yi bulması bekleniyordu.

'HAKSIZLAR AMA UZLAŞTIK'
CNBC-e'ye konuşan Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, "Haklı olduğumuza inandığımız bir konuda mahkeme süreci uzun süreceği için uzlaşmayı seçtik" dedi. Mahkeme sürecinin uzamasıyla yatırımcının ve şirketin daha fazla zarar göreceğini düşündüklerini kaydeden Akışık, bu nedenle haksız bir parayı ödemiş olduklarını kaydetti. Akışık, "Biz böyle bir verginin varlığını kabul etmiyoruz" dedi. Parayı Avusturyalı OMV'nin de ortak olduğu Petrol Ofisi'nin ödeyeceğini belirten Akışık, "Ödeme bir sermaye artırımıyla finanse edilebilir. Şirketin kasasında şu anda 300 milyon dolarlık bir likidite var" diye konuştu. Bu arada tartışmalı bir biçimde şubat ayında istifası istenen Jan Nahum'un ardından POAŞ'ta Genel Müdür koltuğuna Shell Türkiye'nin eski Genel Müdürü Melih Türker'in getirileceği açıklandı.
Haberin fotoğrafları