kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Derya Pala Ülkü Karakuş Ömer Görener

Yemde bıçak kemiğe dayandı hayvansal gıdaya zam kapıda

4 milyon ton olarak öngörülen mısır üretimi 3 milyon tonda kaldı. Yemciler, hammadde sıkıntısı çekmeye başlayınca, yaz başında hayvansal gıdaya zam geleceği beklentisi doğdu..
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, yem üretiminde kullanılan en önemli hammadde olan mısırın yetersiz üretimi ve gümrük vergisinin yüzde 130 olması nedeniyle önümüzdeki aylarda hayvansal ürünlerin fiyatlarının artacağını söyledi. İthalatın hemen yapılmaması durumunda hayvanların beslenmesinde ciddi sorunlar yaşanacağına değinen Karakuş, 900 bin ton mısıra ihtiyaçları olduklarını söyledi. Ülkü Karakuş, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Görener ve Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, dün düzenledikleri bir basın toplantısıyla hayvancılık sektöründeki hammadde sorunlarını anlattılar.

MALİYETLER ARTTI
Toplantıda konuşan Karakuş, yem sektörünün her yıl 3-3.5 milyon ton yem hammaddesi ithal ettiğini belirterek, "Hububat fiyatları hasat mevsimine girildiği için mayıs ayından itibaren düşüşe geçer. Bu sene fiyatlarda artış var. Üstelik hububat bulmakta güçlük çekiyoruz" diye konuştu. Buğday kepeği fiyatlarının yüzde 39.13, mısır kepeği fiyatlarının yüzde 20, yağlı tohum küspesi fiyatlarının ise yüzde 25 arttığını anlatan Karakuş, bu artışların ve yetersiz üretimin tüketicilere de yansıyacağını dile getirdi. Yem sektörünün aylık mısır tüketiminin 300 bin ton olduğunu belirten Karakuş, şöyle konuştu: "TÜİK mısır üretimiyle ilgili 4 milyon tonluk öngörüde bulundu. Biz bu rakamın 3 milyon ton olabileceğini söyledik ve yanılmadık. Şimdi 700-800 bin tonluk bir mısır açığı ortaya çıktı. Haziranın ilk haftasına kadar hububat bulamadığımız takdirde hayvanlar aç kalacak."