kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tony Blair Kimdir?

Yeni Haber
Tam ismi Anthony Charles Lynton Blair. 6 Mayıs 1953'te İskoçya'nın Edinburgh kentinde doğdu. Çocukluğunun bir kısmını Durham'da geçiren Blair, Londra'da bir yıl geçirdikten sonra Oxford Üniversitesi'nde hukuk bölümünde okudu.

Öğrencilik zamanında gitar çalan Blair'in "Ugly Rumours" adlı bir grubu da vardı. Mezuniyetinin ardından avukatlık yapmaya başlayan Blair, bu sırada Cherie Booth ile tanıştı. Blair, 29 Mart 1980'de Cherie ile hayatını birleştirdi. Blair ile Cherie'nin 4 çocuğu oldu. Blair görevdeyken 4. çocuğu da dünyaya geldi. Tony Blair son 150 yıldır görevdeyken baba olan ilk başbakan oldu.

Blair, Oxford Üniversitesin'nde eğitim görürken 1975 yılında İşçi Partisi'ne katıldı. 1983 yılındaki seçimlerde partisi başarılı olamasa da Sedgefield'den seçilerek milletvekili oldu. Bundan sonra kariyerinde hızlı ilerleyen Blair, Hazine'de görev aldı. 1992'teki genel seçimlerin ardından İşçi Partisi lideri Smith, Blair'i sekreter olarak atadı.

İşçi Partisi lideri John Smith'in ani ölümü üzerine Temmuz 1994'te parti liderliğine geldi. Parti lideri olduktan sonra uzun yıllardır sürdürülen politikaları bir kenara yiten Blair, 1997 genel seçimlerinden büyük bir zaferle çıkarak 17 yıllık Muhafazakar Parti yönetimine son verdi.

43 yaşında Başbakan olan Blair, 1812'de Başbakan olan Lord Liverpool'un ardından "en genç başbakan" ünvanını taşıyan ikinci isim oldu. 3 genel seçimden zaferle çıkan Blair, Başbakanlık koltuğunda 10 yıl oturdu.
Blair başbakanlığı döneminde asgari ücreti getirdi.

Bunun yanı sıra Blair, yüksek öğrenimini de paralı hale getirdi. Blair, İskoçya ve Galler'e de yetki verme tartışmasını sonuçlandırmak üzere referanduma gitti. 2001 yılındaki genel seçimlerde Blair, tekrar Başbakan oldu.

Blair, bu ikinci döneminde 11 Eylül saldırıları nedeniyle yoğunluklu olarak dış politika ile ilgilendi. Blair, ABD'nin Irak'ı ve Afganistan'ı işgal etmesine destek verdi. Ancak özellikle Irak'ın işgali, Blair'in ülkesinde popüleritesini kaybetmesine yol açtı.

Mayıs 2005'te oy kaybına uğramasına rağmen Blair tekrar Başbakan oldu. Blair'e yönelik istifa taleplerinin artması üzerine 7 Eylül'de görevinden 1 yıl içinde ayrılacağını ilan etti.

(CHA)