kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mavi Çarşı Katliamı davasında 4 müebbet

Yeni Haber
Kadıköy'deki Mavi Çarşı'ya yaklaşık 8 yıl önce molotofkokteylli saldırı düzenleyerek 13 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanmasına yol açtıkları iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan 3'ü ağırlaştırılmış müebbet, 1'i de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Azime Işık, Ergin Atabey, Abdullah Günay ve Metin Yamalak katıldı.

Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Yamalak, Günay ve Atabey'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, diğer sanık Işık'ı ise müebbet hapisle cezalandırdı.

Mahkeme, ''eylemin devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak amacı taşıdığı konusunda tami bir vicdani kanaatin oluştuğunu'' belirtti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 41. duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Adnan Babadağ, sanıklar Azime Işık, Ergin Atabey, Metin Yamalak ve Abdullah Günay'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

Duruşmada savunma yapan sanık avukatları da eğer ceza verilecekse toplumun beklentilerine göre değil, adalet ve hakkaniyete göre sanıkların cezalandırılması gerektiğini ifade ettiler.

Duruşmada son sözleri sorulan sanıklardan Metin Yamalak, bazı tanıkların dinlenilmediğini savunarak, ''Yapmadığım bir suçtan ceza verilecek ve kesinleşecekse bu hükmü kabul etmiyorum. Bu suçu işlemedim, mağdurum'' dedi.Sanık Azime Işık da daha önceki savunmalarını tekrar ederek tahliyesini istedi. Diğer sanık Abdullah Günay ise böyle bir eylemde bulunmadığı için vicdanının rahat olduğunu ifade etti.

Ergin Atabey de davanın hem kendilerini hem de mahkemeyi aştığını söyleyerek, ''9 yıllık süreç içerisinde adım adım cinayet işlendiğini düşünüyorum. Adım adım öldürüldük. İşlenen cinayetin son darbesi de belki bugün vurulacak. Nasıl hüküm verilirse verilsin vicdanen rahatım. Gerçek failler biz değiliz'' diye konuştu.

KARAR

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Metin Yamalak'ın sanıklardan Abdullah Günay ve Ergin Atabey ile 13 Mart 1999'da Mavi Çarşı'ya molotofkokteyli attıkları ve çıkan yangın sonucu 13 kişinin ölmesine, mağdurların da yaralanmasına neden olduklarını belirtti.

Azime Işık'ın ise gözcülük yaptığını kaydeden mahkeme, sanıkları eylemlerine uyan ve lehe olan eski 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesi uyarınca, ''Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylem yapmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, Azime Işık'ın olaydaki rolü ve duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak, cezasını müebbet hapse çevirdi.

Kararda, sanıkların bu eylemi terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın yurda getirilişini protesto etmek amacıyla yaptıkları belirtilirken, kasıtlarının devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak amacını taşıdığı ve bu hususta mahkemede tam bir vicdani kanaatin oluştuğunun göz önüne alındığı kaydedildi.

(AA)