kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ersümer ve Çakan için son dönemeç

Yeni Haber
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın ''enerji ihalelerinde usulsüzlük yaptıkları'' iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandıkları davada sona yaklaşılıyor. Eski bakanlar, yarınki duruşmada esas hakkındaki savunmalarını yapacak.

Ersümer ve Çakan'ın yargılandığı davanın yarınki duruşması, saat 10.00'da başlayacak. Duruşmada, Ersümer ve Çakan, esasa ilişkin savunmalarını yapacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuyla ilgili başvuru gözetilerek Ersümer ve Çakan'ın savunma haklarının kısıtlanmaması ve daha rahat bir ortamda dinlenebilmeleri için geçen haftaki duruşma yarına ertelenmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Cumhur Ersümer için 3 ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla 36 yıla, Zeki Çakan için 2 ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 28 yıl 6 aya kadar hapis isteminde
bulunmuştu.

SEVK KARARI


TBMM'nin, Cumhur Ersümer'i Yüce Divan'a sevk kararında, bakanlığı döneminde uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyle kamuyu zarara uğrattığı, görevini suistimal ettiği ve yetkilerini aşıp, amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı ileri sürülüyor.

Devlet alım, satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açtığı, ayrıca ihaleye hile karıştırma fiili ile görevi ihmal eylemini işlediği kaydedilen kararda, Ersümer'in bu eylemlerine uyan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''devlet alım satımına fesat karıştırma'' suçunu düzenleyen 205 (10 seneden az olmamak üzere ağır hapis), ''görevi kötüye kullanmak'' suçunu içeren 240 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis), ''rekabet koşullarını engelleme'' hükmünü düzenleyen 366 (1 yıldan 3 yıla kadar hapis) ve ''görevi ihmal'' suçunu içeren 230. (üç aydan bir yıla kadar hapis) maddelerine göre yargılanması isteniyor.

TBMM'nin Çakan hakkındaki kararında da görevini suistimal ettiği ve yetkilerini aşıp amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı, devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açtığı ileri sürülüyor. Çakan'ın, bu eylemlerine uyan, TCK'nın 205 ve 240. maddelerine göre yargılanması talep ediliyor.

(AA)