kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Müşterilerimize 3 yıl faturalarını ödeme sözü ile ev satıyoruz'

MENEKŞE ATASELİM
Konutta promosyonun en cesur oyuncusu Saros İnşaat, projelerinden villa alanların 3 yıl boyunca doğalgaz, elektrik ve su faturasını ödeyecek. İşlerin iyi olmadığını söyleyen Genel Müdür Çağlayan, "Kampanyalarımız devam edecek" diyor..
Geçtiğimiz yıllarda Danimarkalı temizlik ve güvenlik şirketi ISS tarafından satın alınan Service Group'un inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketi Saros İnşaat, ilk etabına 2002 yılında başlanan Kumburgaz'daki Zeytinsuyu Tepesi Evleri ile piyasada 'kampanya rekoru' kıran şirket oldu. Bundan bir yıl önce satışlar yavaşlayınca 'ev alana araba' kampanyası ile başlayıp seriye Ikea'dan ev döşeyerek devam eden Saros İnşaat, yılbaşı tatili hediyesinden, ev alanların bir çocuğunun bir yıllık okul masraflarını karşılamaya kadar varan promosyonlarla onlarca villa sattı. Son kampanya ise sınırları zorlayan türden oldu. 31 Mayıs'a kadar projeden villa alan herkesin 3 yıl boyunca elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödemeyi taahhüt eden şirketin Genel Müdürü Emin Çağlayan, piyasada şartların söylendiği gibi iyi olmadığını söylüyor. "Satışlarda ciddi düşüş vardı ve son siyasi gelişmeler de bunu etkiledi" diyen Çağlayan'a göre, bir ayda ortalama 20 villa satılacağı öngörülerek hazırlanan plan çerçevesinde şirket bu kampanya için en fazla 400 bin YTL harcayacak.

n Bugüne kadar promosyonla kaç konut sattınız? İlk kampanyada araba verdik, 20 villa sattık. Ardından Ikea ile villaları döşedik ve bir 20 villa da öyle satıldı. Yılbaşı tatiline gönderelim dedik, o fayda etmedi. Sonra bir ay süreyle villa alanın bir çocuğunun okul taksidi ve servis dahil bir yıllık okul masrafını ödeyelim dedik, 10 villa da öyle sattık. Yani toplamda 50'den fazla satıldı. Bir de düşük faizli vade ile pilotlar için kampanya yaptık; çünkü bizden en çok havacılar villa almıştı. Fakat da fayda etmedi, satamadık. Halk bunu samimi bulmuyor. Ürünün piyasa fiyatını düşürerek bir şey satamıyorsunuz bu işte. Artık böyle kampanya da yapmayacağız. Direkt neticeye giden şeyler olacak. Fakat fatura ödemekten bile daha vurucu şeyler hazırlıyoruz. Kampanya stoklarımız dolu.

* Sektörün en fazla promosyon yapan firmasısınız. Satamıyor musunuz? Durmadan ilan veren, reklam veren için ne düşünüyorsanız aynısı. Satışlarımız iyi değil. Sektörün geneli de söylenenin aksine böyle. Ama iyi olsa da birtakım kampanyalar yapardık. Mercedes de satmıyor diye mi reklam veriyor? Zaman değişti. 90'lara kadar satıcının hakim olduğu pazarlar vardı. Artık öyle değil. Şimdi tüketicinin sözü geçiyor. Gün onların günü. Artık o tatlı karlar yok. Bluz alsalar 'şuradaki dikişi biraz eğri' diye hemen gidip değiştiriyor insanlar, düşünün, biz ev satıyoruz. Karın bir miktarını tüketiciye vermek zorundayız. Pazara hakim olmak pahalı satmakla değil, çok satmakla olur. Bir projede 300 villa yapmak da büyük rakam değil; 5 bin olsa tamam.

SİYASİ DURUM DA ETKİLEDİ

* Ne kadar kârla satıyorsunuz villaları? Bizim kar oranımız yüzde 20'dir. Fakat yılbaşından itibaren satamıyoruz. Satışlar iyice tutuldu. Son dönemdeki siyasi durum da etkili oldu. 3 ayda tamamlanıyor etaplarımız. O nedenle yenisini inşa etmek için önce satmak zorundayız.